Migranti u USK od svojih porodica kriju u kakvoj se situaciji nalaze u BiH

mhtfhrtst
Stotine migranata i izbjeglica koji sa sunčanijim danima, konstantno pristižu u USK-a, već neko vrijeme spavaju uglavnom u ruševinama.

Mjesta za njih nema u prihvatnim centrima. Nova lokacija na kojoj se migranti okupljaju je prostor nekadašnjeg Krajinametala u Bihaću. Nadležni predviđaju, situacija će biti teža. Spekuliše se čak i o ponovnom uspostavljanju kampa Vučjak.

Iz jedne ruševne zgrade u drugu. Novo migrantsko utočište u Bihaću je prostor nekadašnjeg preduzeća - Krajinametal. Bez vrata, prozora, vode, struje, ljekara, na koncu hrane. Njih oko tri stotine dane i noći provode čekajući pomoć, igrajući kriket i planirajući pohod na granicu.

Ovdje je jučer iz Tuzle stigao i Pakistana Rejhan. Kaže - ima tek 17 godina.

"Ja ne želim nazad u Sarajevo. Ja želim da idem u Italiju. Sarajevo je uzaludno trošenje vremena. Ako bih išao tamo, za mene je to jako skupo, a svakako ja bih i da me tamo prebace, opet došao ovdje. A karte su jako skupe. A ja moram kupiti hranu, a ja nemam novca za tolike troškove", rekao nam je.

Svaku marku štede jer kada se odvaže krenuti ka granici - neophodne su zalihe hrane, vode. Danima ostaju skriveni u šumama. No, napori vrlo često završavaju bezuspješno. I s povredama. Hrvatska policija presrela je i ovog Pakistanca. Plikove na nogama koje je zadobio od dugotrajnog pješačenja, i strah koji je preživo, kaže, kroz susret s policijom susjedne zemlje - odvratit će ga neko vrijeme od pokušaja da ide dalje.

"Ne želim da moja porodica zna u kakvoj situaciji se ja trenutno nalazim. Pogotovo moji otac i majka. Ovo što preživljavam mogu ispričati prijateljima s kojima sam ovdje, i iskustva koja sam prošao jer će i oni pokušati preći granicu, ali ništa od ovoga ne želim podijeliti sa svojom porodicom. Ovo bi ih jako povrijedilo, i bili bi jako zabrinuti", kazao je migrant iz Pakistana.

Situacija bi s proljećem mogla ponovo eskalirati.

Nerijetko se u posljednje vrijeme i u neformalnim konverzacijama u Bihaću, spominje upravo ovo mjesto, Vučjak. S obzirom na sve veći broj migranata i izbjeglica koji dolaze na područje USK pitanje je da li će uskoro nadležne institucije ponovo pokrenuti praksu prebacivanja svih onih za koje nema mjesta u prihvatnim centrima upravo na ovu, prema mišljenju mnogih, ozloglašenu lokaciju.

"Ukoliko ne budemo imali novih kapaciteta, novih mjesta gdje ćemo ih smještati imat ćemo situaciju koju smo imali prije godinu, dvije dana, pa moguće i ta situacija oko Vučjaka, ja neću da komentarišem, da špekulišem oko toga ja govorim opet samo o aspektu sigurnosti", kazao je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

Novih mjesta neće biti, jer vlasti traže zatvaranje i aktuelnih prihvatnih centara. A humanitarne organizacije ne djeluju izvan njih. Tako migranti i izbjeglice koji borave u ruševinama Krajinametala tvrde, da ih niko, osim novinara, nije posjetio.