Migrantska kriza je integralni problem BiH: Prva žrtva se pamti, ostale su dio crne hronike i statistike

.
- Svakodnevni život građana USK poseban je izazov posljednjih nekoliko godina pogotovo je kada je u pitanju njihova sigurnost. Razlog tome su svakako na hiljade migranata koji su preplavile gradove a pritužbe građana ali i lokalnih vlasti nisu su dovoljno čule. Pored niza krivičnih djela, ono čega su svi pribojavali upravo se desilo u Sarajevu, ubistvom 36 -godišnjeg mladića, bh. državljanina kojem je život oduzeo migrant iz Maroka. Od onog šta bi se još moglo desiti strahuju svi...

SARAJEVO/BIHAĆ, 20. novembra - Sarajevo je u šoku, nakon što je u naselju Otes prije nekoliko dana ubijen bh. državljanin. Osumnjičeni, marokanski migrant jučer je uhapšen a policija nastavlja potragu za  saučesnicima.

Hacham Aglaras od ranije je poznat organima gonjenja nakon što je uhapšen zbog posjedovanja narkotika. Uslovno je dobio četiri mjeseca. Drugim riječima pušten je na slobodu. Ovog smo se najviše pribojavali, ističe premijer USK Mustafa Ružnić.

Kako nam je kazao ovim povodom premijer Ružnić, na upravo ovakve događaje upozoravali su već tri godine. Migrantska kriza i sve što ona nosi je integralni problem BiH, svih bh. gradova i građana. Kako sam kaže, ako problem ima Sarajevo, onda ga ima cijela BiH, ako problem ima Banja Luka onda ga ima cijela BiH, ako problem imaju Bihać i Kladuša onda ima cijela BiH.

Za razliku od Sarajeva u USK-a još uvijek nisu evidentirani slučajevi poput spomenutog tragičnog u Sarajevu, no ubistva su se dešavala među migrantima. Uz to teška krivična djela u kojima je učestvovala ova populacija postali su svakodnevnica u Bihaću i Velikoj Kladuši.