Migrantska kriza u Krajini: Oglasio i Šero Družić, v.d. komesara MUP-a USK

Policijski službenici u USK posljednjih mjeseci rade punim kapacitetom kako bi sigurnosnu situaciju održali stabilnom. Najkritičnije stanje je na području Bihaća i Velike Kalduše, gdje je u zadnjih sedam mjeseci registrovano blizu 4.300 migranata. Ukoliko se što prije ne odredi lokacija i migranti ne izmjeste, situacija bi, kažu u poliicji, ubrzo mogla izmaći kontroli.

Ipak, sigurnosna situacija na području USK, u svjetlu pojačanog broja migranata,zasad, osim pojedinačnih incidentnih situacija, nije ozbiljno narušena. Ocjena je to MUP USK-a koji je od januara do danas evidentirao 4261migranta u Kantonu.

Ova se brojka svakim danom mijenja, a procjena je da ih u Bihaću boravi oko 3000, a u Velikoj Kladuši više od 700. Ono što brine građane je  sloboda koju imaju u kretanju i češće činjenje krivičnih djela, kaže Šero Družić, v.d. komesara policije USK.

Velikih problema s migrantima imaju mještani pograničnih naselja, posebno Izačića. U nadi da će preći granicu, zadržavaju se u ovom mjestu, ulazeći pritom u kuće i na privatna dobra.

Izačićani su, ne čekajući reakciju policije, uzeli stvar u svoje ruke, zaustavljajući i legitimišući vozila koja prolaze kroz ovo naselje. Mještani su upozoreni da to ne čine, a policija je pojačala nadzor nad ovim područjem, kaže Družić.

Iako ih svakim danom stiže sve veći broj, u Policiji smatraju da situacija nije kritična i ne zahtijeva vanredne mjere. Ipak, apeluju na nadležne da što prije djeluju i formiranjem centra na jedno mjesto zbrinu migrante.

U međuvremenu policijski službenici ulažu maksimium napora da se građani osjećaju sigurnima. Obustavljeno im je korištenje godišnjih odmora, danonoćno su na terenu i kontrolišu ulazak migranata u Kanton.