Migrantska pobuna i izraženo nezadovoljstvo

Lipa kamp
Zadnja dva dana aktuelizirana je priča o migrantskoj pobuni u kampu Lipa gdje je došlo do kamenovanja prostorija tj. kontejnera gdje su smještene različite međunarodne organizacije zadužene za rad sa korisnicima kampa.

Nezadovoljstvo korisnika kampa je eskaliralo zbog loše kvalitete hrane kao i malih količina iste, a posebno u vrijeme sehura, jer veliki dio korisnika posti u vrijeme mjeseca Ramazana.
Njihovo nezadovoljstvo se ispoljava i kod neadekvatne ljekarske pomoći, ali ne u samom kampu. Medicinski tim koji je trenutno angažovan na trijaži i ljekarskim intervencijama su uposlenici ZU Lječilište Gata koji rade od samog otvaranja kampa. Njihov profesionalizam i ozbiljnost pristupa svakom korisniku je na visokom nivou, što je i evidentno od strane nadležnih organizacija, ali i samih korisnika. Medicinski tim dnevno obradi oko 200 korisnika kampa.


Problem oko nezadovoljstva korisnika sa ljekarskim pristupom se javlja kada oni budu upućeni u neku od zdravstvenih ustanova van kampa, uslijed većih povreda, koje zadobiju od strane hrvatske policije prilikom pokušaja prelaska državne granice ili hroničnih bolesnika, gdje je potrebna i dodatna medicinska oprema i specijalizirani odjeli koje kamp nema.
Pratti ćemo situaciju i blagovremeno obavještavati o navedenoj situaciji.