fbpx Mijanmar najavio istragu protiv vinovnika masakra nad Rohinjama

Mijanmar najavio istragu protiv vinovnika masakra nad Rohinjama

Home

Mijanmar najavio istragu protiv vinovnika masakra nad Rohinjama


Mijanmar najavio da će poduzeti mjere protiv 10 pripadnika sigurnosnih snaga u vezi s masakrom nad grupom Rohinja koji su zabilježili reporteri agencije Reuters.

Međutim, vlasti tvrde da to nije posljedica izvještaja koji je objavio Reuters, u kojem je opisano masovno ubistvo grupe muškaraca manjinskog muslimanskog naroda krajem prošle godine.

Zločin koji su zabilježili reporteri te agencije se dogodio u mjestu Inn Din, a novinari su kasnije uhapšeni i optuženi za špijunažu u Mijamnaru.

Ubistvo desetorice Rohinja je dio kampanje etničkog čišćenja i genocida u sjevernom dijelu većinski budističke države gdje su živjeli Rohinje, autohtoni muslimanski narod. Međutim, od augusta prošle godine oni su meta vojne kampanje u kojoj su na hiljade ubijeni, a više od 690.000 protjerani u susjedni Bangladeš.

- Bit će provedena istaga protiv sedam vojnika, tri policajca i šest civila i to je pokrenuto prije nego je Reuters objavio izvještaj - rekao je vladin glasnogovornik.

Muškarci su udarani mačetama i bili izloženi batinanju do smrti, dok su neki na kraju ubijeni i bačeni u masovnu grobnicu.

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 11/02/2018 - 16:46
Back to top