Mijenjaju i izgled policijske značke!

Ministarstvo unutrašnjih poslova KS (MUP KS) i Uprava policije, s komesarom Nusretom Selimovićem na čelu, donijeli su prije nekoliko dana odluku kojom se u Kantonu Sarajevo mijenjaju izgled i grb policijske značke, otkriva „Dnevni avaz“.


Svi u čudu

O ovoj odluci na jednoj od narednih sjednica trebala bi raspravljati i Vlada Kantona Sarajevo. Saznajemo da je izgled policijske značke već spreman, dizajniran i predložen za usvajanje, ali nikome nisu jasne namjere ministra Admira Katice i komesara Selimovića da u moru problema koje imaju policajci odjednom mijenjaju izgled značke, čiji je grb ostao isti skoro pune 22 godine.

Tadašnja Vlada i policija MUP-a KS donijeli su 1997. godine odluku o izgledu policijske značke i ona je na snazi sve do danas.

 

Promjena izgleda policijske značke automatski znači da sve policijske strukture od uniforme do vozila, ali i običnih obilježja, moraju biti zamijenjeni.

To po automatizmu iziskuje nova finansijska sredstva jer, osim što svaka značka na uniformi i grbu mora biti zamijenjena, svaki grb i obilježje morat će biti skinuti s policijske stanice, ali i s policijskih automobila.
Sve ponovo

Za sada nije zvanično poznato koliko će ova nova avantura koštati građane Kantona Sarajevo i porezne obveznike, ali dolazi u trenutku kada policija ima poderane uniforme i lošu policijsku opremu.

Prema nezvaničnim podacima promjena izgleda mogla bi koštati nekoliko miliona maraka.
Uvažena žalba

Saznajemo da je Ured za razmatranje žalbi uvažio pritužbu kompanije „KM Trade“ iz Visokog koja je bila izabrana kao firma koja će isporučiti uniforme pripadnicima MUP-a KS. Oni su bili pobjednici tendera koji je poništen, jer, navodno, nije zadovoljavao uvjete.