Milanović tvrdi da je Plenković mjerna jedinica za podvale: Laganje je postalo njegova službena politika

r
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović objavio je saopštenje pod nazivom "Andrej Plenković utisnuo se u Wikipediju hrvatskog političkog beščašća kao mjerna jedinica za podvale, laži i manipulacije" kojim kritizira premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

Na početku saopštenja naznačio je da Plenković bježi od novinarskih pitanja o Ivanu Turudiću i da izmišlja unutarašnje i vanjske neprijatelje Hrvatske te više puta ponavlja kako je lažov i manipulator.

Saopštenje je zapravo Milanovićev odgovor na Plenkovićeve tvrdnje da će ostavština Milanovića biti to što je emancipirao primitivizam, vulgarnost i prostakluk.

"Andrej Plenković je glavni zaštitnik kriminala i korupcije, prvi i jedini predsjednik Vlade u povijesti hrvatske države koji je politički doslovce okupirao DORH i stavio ga pod svoj izravni nadzor. 'Operacijom Turudić' želi sakriti ili izbrisati sve tragove korupcije, kriminala i stranačko-političkog pogodovanja koji vode prema bivšim, ali i sadašnjim dužnosnicima njegove Vlade i stranke", istaknuo je Milanović.

Ističe da Plenković daje Turudiću u ruke i zakonsku palicu kojom će se utjerivati ljudima strah u kosti.

"U zlo doba Andreja Plenkovića Hrvatska je postala najkorumpiranija u svojoj povijesti, a nezamislivo je postalo stvarnost: ljubitelja i prijatelja kriminalaca, Turudića, zadužio je da se bori protiv kriminala. I to u trenutku kada niska njegovih izabranika čeka optužnice, a ostacima ostataka njegove 'vjerodostojne' Vlade prijete istrage", navodi hrvatski predsjednik.

Naglasio je da premijer Plenković hrvatskim građanima i građankama laže u oči.

"Andrej Plenković je lažov, politički fake koji vara hrvatske građane od prvog dana na čelu HDZ-a čije je vođenje i preuzeo na prevaru, kao oktroirani birokrat. U povijesti hrvatske demokratije ostat će mjerna jedinica za političke podvale", tvrdi Milanović.

Smatra da podjednako lažu i Plenković i Turudić, aktuelni šef Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

"Ujutro kaže da je zatražio sigurnosnu provjeru Turudića, popodne kaže da nije zatražio jer ne može. Laže identično kao Turudić kada u kamere govori da se nije vidio s Mamićem i to samo sat vremena nakon što je s njim sjedio u automobilu. Laganje je postalo službena politika njegove Vlade čiji članovi moraju ponavljati Plenkovićeve neistine, sami gazeći svoje dostojanstvo", istaknuo je.

Plenković je nazvao samodopadnim manipulatorom koji državu koristi za lično pozicioniranje i promociju.

"U osam godina vladanja, nema ni jedne odluke koju je donio a da prije toga nije izvagao svoj interes. Hraneći se danas briselskim uputama kao nekada croissantima, spreman je hrvatski državni interes gurnuti pod tepih samo da mu ime ostane u bubnju za popunjavanje evropskih fotelja. Nije se usudio niti jednom u Briselu glasno i jasno stati u obranu stvarnih interesa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a suštinski i interesa Republike Hrvatske, jer političku drskost ostavlja za kućne potrebe", ocjenjuje hrvatski predsjednik.

Naglasio je da je Plenković osramotio Hrvatsku i kad je "naredio da se u UN-u glasa protiv mira u Gazi".

"Ugrabio je vlast i moć koja opstaje samo zahvaljujući podršci jeftinih saborskih etnobiznismena, uskočkih osumnjičenika i poneke političke lude, uz njihovu pomoć nasrće na neovisne institucije države i pretvara ih redom u svoj stranački servis", naznačio je.

Hrvatski predsjednik tvrdi da se Plenković umislio i da glumi Franju Tuđmana.

"Umislio se Andrej Plenković toliko da glumi sljedbenika Franje Tuđmana s kojim nema ama baš ništa zajedničkoga. Pa se usuđuje mjeriti nacionalne osjećaje svojih političkih oponenata iako je svoj nacionalni osjećaj otkrio tek kad mu je ponestalo drugih kvalifikacija za političku karijeru. A nacionalni osjećaji mu prestaju biti važni čim prijeđe Breganu, onda postaje evropski rekorder u trčanju u naručje Ursule von der Leyen kako bi mogao ponosno nositi etiketu Ursulinog potrčka", zaključio je.

 

Foto : Arhiva