Milanu Novakoviću godina zatvora za poreznu utaju

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas prvostepenu presudu u predmetu Milan Novaković kojom je optuženi proglašen krivim da je počinio krivično djelo porezne utaje ili prijevare. S tim u vezi Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

U izrečenu kaznu zatvora optuženom će se uračunati vrijeme provedeno u pritvoru, i to od 19. augusta 2011. godine do 17. novembra 2011. godine.

Optuženom Milanu Novakoviću je, kao sporedna, izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000 KM koju je optuženi dužan platiti u roku mjesec dana od dana pravosnažnosti presude.

Milan Novaković oglašen je krivim što je, postupajući po nalozima Miroslava Crnčevića, a za račun Antonić Nebojše (pravno lice Antonić Trade d.o.o. Laktaši) i pravnog lica Gipo d.o.o. Posušje, koji su počinili krivično djelo propisano zakonom BiH, omogućio da navedene osobe izbjegnu platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH nepružanjem zahtijevanih podataka ili pružanjem lažnih podataka o stečenim oporezivim prihodima, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 200.000 KM, saopćeno je iz Suda BiH.