Miličević ostaje načelnik Opštine Teslić

Za opoziv načelnika opštine Teslić Milana Miličevića izjasnilo se 5.825 birača, dok je 9.737 bilo protiv, preliminarni su podaci sa 66 redovnih biračkih mjesta, od ukupno 68, rekla je predsjednik Komisije za sprovođenje postupka opoziva Nikolina Ristić.

Ona kaže da zbog spornih rezultata nije utvrđeno brojno stanje sa biračkih mjesta Očauš i Vlajići, a što će u daljem postupku razmatrati Republička izborna komisija /RIK/.

Ristićeva je istakla da su članovi Komisije radili pod pritiskom, da su im upućivane i prijetnje smrću, a da je 3. marta, nakon zatvaranja biračkih mjesta, došlo do prekida u radu Komisije zbog vanrednih okolnosti kada je oko 30 neakreditovanih lica ušlo u zgradu, među kojima i načelnik opštine Teslić.

Ona kaža da je RIK-u proslijeđen izvještaj o neregularnostima tokom postupka opoziva.

Danas je završeno prebrojavanje preostalih biračkih materijala iz četiri sporna biračka odbora u Mladikovinama, Očaušu, Vlajićima i Blatnici, u postupku sprovođenja opoziva načelnika opštine Teslić, održanom u nedjelju, 3. marta.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević kaže da opoziv nije uspio i da zbog neregularnosti izbori u Tesliću treba da budu inicijativa da se mijenja Izborni zakon u BiH.

On je najavio podnošenje prijava protiv odgovornih za zloupotrebe u izbornom procesu.

Miličević kaže da je spreman da sarađuje sa Vladom RS, koju je ranije, kako je rekao, sprečavao Dragan Bogdanić.

Predsjednik teslićkog SNSD-a Dragan Bogdanić rekao je da će prihvatiti rezultate Komisije, ali je sam proces opoziva ocenio nedemokratskim od strane Miličevića i visokih funkcionera SDS-a, za koje kaže da su nezakonito narušili izborni proces.

On je najavio podnošenje prijava protiv odgovornih, a od nadležnih institucija očekuje da utvrde neregularnosti.

Posmatrač SDS-a na biračkom mjestu Očauš Stojan Smiljanić rekao je novinarima da se podaci zapisnika Komisije ne poklapaju sa podacima zapisnika posmatrača SDS i SNSD-a, te ukazao na niz nepravilnosti koje se odnose na birački materijal - promijenjen je pečat na vrećama sa materijalima, naknadno su dodavani glasački listići, a na evidenciji su bili i mrtvi koji su evidentirani da su glasali.

Srđan Dolić, posmatrač Srpske radikalne stranke na biračkom mjestu Vlajići, kaže da je došlo do zamjene glasačkih materijala, da su promijenjeni pečati na vrećama, o čemu su dali izjavu Komisji.

Pravo glasa imalo je 44.033 birača, piše Srna.

SNSD je zajedno sa koalicionim partnerima pokrenuo proceduru opoziva aktuelnog načelnika opštine Teslić Milana Miličevića na sjednici Skupštine opštine 27. decembra prošle godine, a na sjednici održanoj 31. januara odbornici su donijeli odluku o njegovom opozivu.