Milijarder: Cjepivo je najznačajnija stvar za svijet, evo kad bismo ga mogli imati

dlsfhsldfuh
Kad je prije nekoliko godina milijarder Bill Gates u svojem govoru za TedTalk 2015. godine ukazao na to da je jedna od najvećih prijetnja modernom svijetu upravo pandemija i pozvao Vlade da ulažu, nitko nije mogao očekivati kako će Gates biti prozvan zlorudnim prorokom budućnosti koja nas je dočekala 2020. godine.

U intervju koji je dao za BBC osnivač Microsofta kritizirao je svjetske vođe jer nisu na vrijeme dovoljno uložili u testiranje i opremu pogotovo kad se pojavio virus.

- Nekad sam govorio kako pandemije imaju najveći potencijal za povlačenje svijeta u veliku krizu... Sigurno ćemo gledati unazad i željeti da smo investirali više kako bismo brzo imali svu dijagnostiku, lijekove i cjepiva... Onda je došao period u kojem se virus pojavio, ali kakvi su testovi u tom trenutku pripremljeni? - zapitao je milijarder i naveo kako će biti vremena za neka od tih odgovora nakon krize. 

- Vrlo mali broj zemalja dobiti ocjenu pet za način kako su reagirale - ustvrdio je Gates i dodao kako se zbog nepripremljenosti i zdravstvenog sustava i gospodarstva nalazimo se na nepoznatom teritoriju.  Njegova fondacija Bill & Melinda Gates Foundation donirala je više od 35 milijardi dolara za razne ciljeve i projekte, između ostalog istraživanje cjepiva u nadi da bi mogao zaustaviti potencijalne pandemije uključujući koronavirus i ebolu.

- Vjerujem da ćemo biti spremni za sljedeću pandemiju uz korištenje novih znanstvenih spoznaja, kazao je Gates.

- Neke zemlje su s ovim krenule prije drugih. Zbilja su provjerile ima li širenja u zajednici, brzo su povećale kapacitete. Trebali bismo biti spremni za dijagnostiku unutar jednog mjeseca, terapeutiku bi trebali imati unutar četiri mjeseca, a cjepivo ćemo imati u manje od godine dana ako se oslonimo na pravu industriju i pravu znanost.

On smatra kako će cjepivo biti potrebno dati svim ljudima na svijetu i istaknuo je:

- Cjepivo je najznačajnija stvar koja je ikad svijetu bila potrebna. Dodao je i da se slaže s doktorom Tonyjem Faucijem da će cjepivo biti dostupno za 18 mjeseci.

No, kazao je da će ova pandemija imati i psihološke i ekonomske posljedice i sve manje od 18 mjeseci je dobrodošlo, piše Daily Mail.