Adam Šukalo: Milorad Dodik broji posljednje dane na vlasti

Jako sam zadovoljan što je Dragan Lukač pokazao kako me se plaši i da ne preza da na najdirektniji način zloupotrebljava MUP Republike Srpske da se obračunava sa mnom, rekao je u intervjuu za Vijesti.ba poslanik PDP-a u NSRS Adam Šukalo.

Na društvenim mrežama najavili ste da ćete uskoro otvoriti temu imovine prvih 40 razbojnika koji su zajedno sa Miloradom Dodikom vodili nasilnu revoluciju i nasilno preuzimanje vlasti 1998. godine u Republici Srpskoj. Možete li nam pojasniti o čemu se tu tačno radi?
 
ŠUKALO
: Svakodnevno smo svjedoci da - ko god se pobuni protiv režima u Republici Srpskoj - proglašava se kao organizator obojene revolucije. Zaista je došlo vrijeme da na pravi način podsjetimo građane da je Milorad Dodik zajedno sa Biljanom Plavšić i grupom poslušnika 1998. godine izvršio pravu nasilnu revoluciju, i to uz pomoć stranaca i njihove vojne sile u BiH.
 
Ta grupa poslušnika je nakon tog državnog udara nagrađena stanovima, zemljištem i unosnim poslovima sa državom. Njih 40 imaju danas milionsku imovinu i predstavljaju se kao moćnici.
 
Karakteriše ih bahato ponašanje i to da Republiku Srpsku doživljavaju kao plijen. Zato su oni razbojnici koje hitno treba pohapsiti, a enormnu imovinu oduzeti i vratiti na upravljanje Republici Srpskoj na korist i interes njenih građana.
 
Kako komentarišete Dodikov zahtjev za održavanjem posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj će biti razmatran Izvještaj Komisije o događajima u Srebrenici 1995. godine? Vi tvrdite da Dodik ponovnim otvaranjem ovog pitanja ima novi pakleni plan - uvesti ratno stanje uoči oktobarskih izbora.
 
ŠUKALO
: Dodik broji posljednje dane na vlasti. On to osjeti, iako ga njegovi savjetnici svakodnevno obmanjuju da će ponovo uspjeti pokrasti izbore i pobijediti. Zato je odlučio da zajedno sa svojim starim jaranom za krizne situacije Bakirom Izetbegovićem uvede i u Republici Srpskoj i u cijeloj BiH vanrednu situaciju. Za ovu priliku je izabrao Izvještaj o Srebrenici. 
 
Želi da izazove osjećaj ratne psihoze i da na taj način zajedno sa Bakirom uvede rat iz 90-tih kao glavnu temu. Zato, poručujem: „Milorade, Bakire odbijte! Nosite se dovraga sa tim temama, rat je završen prije više od 20 godina! Pustite nas da živimo, radimo i stvaramo ovu predivnu zemlju ljepšom i bogatijom za sve njene građane."
 
Došao je trenutak istine - ili mi ili oni!
 

MUP RS nedavno je protiv Vas i još jedne osobe Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka podnio izvještaj zbog sumnje da ste počinili krivično djelo zloupotreba službene dužnosti ili ovlaštenja. Kako se odvija taj slučaj? Smatrate li da se to na neki način može povezati sa Vašim verbalnim sukobom s ministrom unutrašnjih poslova RS-a Draganom Lukačom?
 
ŠUKALO
: Jako sam zadovoljan što je Dragan Lukač pokazao da me se plaši i da ne preza da na najdirektniji način zloupotrebljava MUP Republike Srpske da se obračunava sa mnom.
 
U procesnom smislu taj slučaj i predmet ne postoje, jer nadležno tužilaštvo nije izdalo bilo kakvu naredbu o sprovođenju istrage protiv mene. U suštinskim smislu to je toliko nestručan i nepismen izvještaj koji je napisan protiv mene u kojem me sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja koji ja nisam ni obavljao jer sam samo bio u radnom odnosu u Kulturnom centru Gradiška u periodu od 2013. do 2014 godine.
 
Zato sam jako zadovoljan, jer ovo može završiti krivičnom odgovornošću Lukača i njegovih saradnika za zloupotrebu službenog polažaja u kontekstu obračuna sa političkim protivnicima. Zna Dragan Lukač u kolikom je on kriminalu, zato se i plaši mene, jer zna šta ga čeka kad otvorimo njegovu protivzakonitu ulogu u slučaju ubistva Davida Dragičevića!
 
Kako biste, sa pozicije poslanika u Narodnoj skupštini RS, ocijenili rad najviših institucija RS u protekle četiri godine - Vlade RS i predsjednika RS?
 
ŠUKALO
: Prava ocjena rada ove najvažnije tri institucije se vidjela u slučaju ubistva Davida Dragičevića. Predsjednik, ministar policije i predsjednik NSRS su se stavili u funkciju opstruisanja istrage i kriminalizacije žrtve. U drugom koraku su krenuli da se brutalno obračunavaju sa ocem Davorom Dragičevićem, a u trećem najavljuju da će i represivno krenuti na Davora i na trg.
 
Izgubili su živce i očekivati je sve. Imam jednu poruku za sve njih koji su privatizovali institucije i misle da su oni Republika Srpska: „Samo krenite, polomićete i zube i i čeljusti“.
 
Plate u Republici Srpskoj povećane su u prosjeku za 30 KM. Kako danas žive građani RS?
 
ŠUKALO
: Ono po čemu će ova vlast ostati upamćena je samo činjenica da su sistemskom korupcijom uništili privredno-finasijski sistem Republike Srpske i nikakvih 30 KM povećanja plata ne može to popraviti niti ublažiti.
 
Njihova decenijska vladavina ostaviće posljedice idućih 50 godina na ekonomiju Republike Srpske, zato ih treba upisati u istorijske udžbenike kao najveće štetočine.