Milorad Dodik zakazao Skupštinu RS: On mora biti zaustavljen!

.
Žele regulirati da se u “Službenom glasniku RS” ne objavljuju odluke visokog predstavnika

Nakon što je 

objavio dokument u kojem predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nenad Stevandić saziva posebnu sjednicu za srijedu, 21. juni, na kojoj želi regulirati da se u “Službenom glasniku RS” ne objavljuju odluke visokog predstavnika, očigledno je da je u pitanju pokušaj da se sruši institucija OHR-a, odnosno njen dejtonski autoritet, i istovremeno krene u konačni državni udar postupnog otcjepljenja RS od BiH.

 

 

Na dnevnom redu je samo Prijedlog izmjena Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS. Ukoliko bi, eventualno, Skupština RS usvojila ovu tačku dnevnog reda, onda bi se praktično mogle poništiti sve odluke visokog predstavnika, počevši od one o državnoj svojini, pa i sve buduće koje bi eventualno bile donesene.

Pravni poredak

Isto se odnosi i na odluku Ustavnog suda BiH, koji se napada s dvije strane: povlačenjem sudija, kako je učinio Zlatko Knežević, i odbijanjem da se te odluke provode na način da ih nema objavljenih u “Službenom glasniku RS”.

Pravni eksperti, profesori ustavnog prava Kasim Trnka i Nurko Pobrić saglasni su u tome kako su predstavnici međunarodne zajednice morali odmah reagirati.

Prof. Trnka cijeni kako je politika Republike Srpske dosljedna u svom nastojanju da omalovaži institucije i pravni poredak u BiH. Na ovaj način se, kaže on, destabilizira čitav pravni poredak BiH.

 Oni kažu da poštuju Dejtonski sporazum, a u Dejtonskom sporazumu, u Ustavu BiH piše da institucije entiteta moraju poštovati odluke i propise koje donose institucije BiH. U ovom slučaju visoki predstavnik zamjenjuje institucije BiH, to znači da oni imaju istu obavezu da, poštujući Ustav BiH, objavljuju odluke visokog predstavnika. Sad će biti vrlo zanimljivo vidjeti šta će uraditi visoki predstavnik, jer ovo je direktan izazov za njega - istakao je prof. Trnka.

Kaže i kako je potpuno jasno da vlasti RS u svojim namjerama najprije nastavljaju sa svojom secesionističkom politikom.

Dimna bomba

Drugo, oni ne priznaju Šmitovu (Schmidt) instituciju, jer, navodno, nije uspostavljena u skladu s važećim propisima, iako to, naravno, nije tačno - zaključio je ovaj pravni ekspert.

Prof. Pobrić kaže kako je pitanje hoće li NSRS usvojiti te izmjene i zapravo je, dodaje, teško reći šta će se desiti.

Ali prije svega mislim da se tu radi o provokaciji, nekakvoj dimnoj bombi, bacanju rukavice u lice međunarodnoj zajednici da se vidi kako će reagirati na to - kazao nam je prof. Pobrić.

Nejasne stvari

Prof. Pobrić se osvrnuo i na povlačenje sudije Zlatka Kneževića iz Ustavnog suda BiH kazavši kako je Stevandić izjavio da je nađen kompromis.

 A on sam je izvršio pritisak na Kneževića. Čuli smo da je predsjednica Suda kazala da je sudija Knežević došao na posao i da će učestvovati na plenarnoj sjednici u julu, a on je dan poslije izjavio da će podnijeti zahtjev za prijevremeno penzionisanje. Dakle, ni tu stvari nisu posve jasne - kazao je prof. Pobrić.

Visoki predstavnik poziva poslanike u Narodnoj skupštini RS da obustave kampanju pritiska na sudiju Kneževića i Ustavni sud, te da ispunjavaju svoju obavezu poštivanja Ustava BiH. Napadi na nezavisnost pravosuđa predstavljaju kršenje vladavine prava i Ustava BiH, saopćio je Kristijan Šmit.