Članu bande "Pink Panter" Milosavu Veskoviću određen pritvor

Vesković je bio optužen u predmetu "Lutka"

Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora prema optuženom Milosavu Veskoviću, donio je 20. novembra rješenje kojim je djelimično prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH pa je prema optuženom Milosavu Veskoviću određen pritvor koji može trajati najduže dvije godine računajući od dana 19. novembra 2018. godine ili do nove odluke Suda. 

Pritvor je određen iz zakonskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka c) ZKPBiH, odnosno zbog bojazni da će optuženi ponoviti krivično djelo ili da će dovršiti pokušano krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijeti, a za ta krivična djela može se izreći kazna zatvora od pet godina ili teža kazna.

Istovremeno je prema optuženom Milosavu Veskoviću ukinuta garancija određena rješenjem Suda Bosne i Hercegovine od 6. maja 2014. godine te mu se vraća iznos od 10.000 eura. Optuženom je ukinuta i mjera zabrane određena rješenjem Suda BiH od 6. maja 2014. godine, i to mjera zabrane sastajanja s određenim osobama.

Milosav Vesković optužen je da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi s krivičnim djelom pranje novca iz člana 209. KZBiH u stjecaju s krivičnim djelom zločinačka organizacija iz člana 383 A. stav 2. Krivičnog zakona Republike Srpske (KZRS) u vezi s krivičnim djelom razbojništvo iz člana 233. stav 2. KZ RS.

Vesković je bio optužen u predmetu "Lutka", ali je u odnosu na njega i Darka Eleza i ostale predmet izdvojen.

U Hrvatskoj je izdržavao kaznu zatvora, a Austrija ga traži zbog sumnje da je kao član bande "Pink Panter" učestvovao u pljačkama satova i nakita u vrijednosti od 1,5 miliona eura.