Ministar Halkić: Krajnje je vrijeme da bolnica u Bihaću ima svoj odjel za interventnu kardiologiju

bolnica
Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u cijelom svijetu. No u odnosu na ostatak svijeta, gdje se taj postotak kreće oko 29%, u BiH je on mnogo veći. Čak 52%. Pacijenti iz Unsko – sanskog kantona prinuđeni su, kada se problem desi, spas tražiti u referentnim centrima udaljenim i po 300 km.

 

Zato je hvale vrijedna namjera da se u Kantonalnoj bolnici osnuje odjeljenje za interventnu kardiologiju. To je bila tema sastanka koji je resorni ministar zdravstva Muris Halkić održao s direktorom i kardiolozima Kantonalne bolnice.

U Ministarstvu zdravstva su stava da je krajnje vrijeme da bolnica u Bihaću ima svoj odjel za interventnu kardiologiju. S četiri uposlena kardiologa i dvojicom koja se uskoro vraćaju sa specijalizacije, smatra v.d. direktora Ermin Goretić, bolnica će moći odgovoriti zahtjevima.

Osim pokretanje interventne kardiologije, na sastanku u  Kantonalnoj bolnici se razgovaralo o novim terapijskim pristupima u liječenju infarkta miokarda, u kontekstu uvođenja i stavljanja na listu lijeka Altaplaza.