Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić posjetio Unsko – sanski kanton

nešić
Ministar sigurnosti BiH, Nenad Nešić, direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa i premijer USK Mustafa Ružnić o migrantskoj situaciji u BiH.

 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa boravili su u prvoj posjeti Bihaću gdje su se sastali sa premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem.
Na sastanku, kojem su bili prisutni i ministar unutrašnjih poslova USK Božidar Živko, v.d. komesara Jusuf Mešić i gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić, razgovaralo se o trenutnoj situaciji u oblasti sigurnosti i migracija.

Sudionici sastanka istakli su opredjeljenost za uspostavljanje jake koordinacije i saradnje svih nivoa vlasti u ovoj oblasti kako bi se garantovalo poštovanje ljudskih prava za osobe u pokretu ali i stabilnost sigurnosne situacije u našoj zemlji.

Premijer Ružnić istaknuo je da Unsko-sanski kanton, koji je proteklih godina nosio najviše tereta u migrantskoj krizi, zastupa stav jačanja sistema upravljanja migracijama kroz jaku koordinaciju svih nadležnih institucija u BiH u kojoj Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine ima vodeću ulogu.

Ministar Nešić, koji je danas obišao i prihvatni centar za migrante na Lipi kod Bihaća, kazao je da je migrantska situacija u BiH pod kontrolom te da će se, u saradnji sa predstavnicima svih nivoa vlasti, dalje upravljati migrantskim tokovima kao i da su sigurnost i prava građana BiH na prvom mjestu.

– Nema bojazni za bezbjednost građana Bihaća, USK i BiH u cjelini. Bosna i Hercegovina će poštivati potpisane međunarodne ugovore jer od tog zavisi i bezvizni režim za građane BiH ali sve što se bude radilo biće u skladu je sa zakonima BiH, kazao je Nešić.