Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić: Što prije usvojiti reformske zakone

r
Ministarstvo sigurnosti će u narednom periodu usaglasiti i zakon o granicama BiH i uputiti ga prema Vijeću ministara

Iako je bio usklađen i dogovoren te prošao Vijeće ministara BiH i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti na sjednici Doma naroda nije dobio potrebnu podršku.

 

 

 

Hitna procedura

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić kazao je za “Avaz” da mu nije poznato zašto delegati SNSD-a nisu podržali ovaj prijedlog.

- Očekujem da Kolegij donese odluku da ovaj prijedlog ide po hitnoj proceduri. To je nešto što je u interesu svih građana BiH - dodao je Nešić.

On očekuje da u narednim danima budu intenzivirani napori za ispunjavanje obaveza iz seta evropskih prioriteta.

- Ministarstvo sigurnosti će u narednom periodu usaglasiti i zakon o granicama BiH i uputiti ga prema Vijeću ministara, a nakon toga i Parlamentu BiH. Mogu da kažem da će Ministarstvo bezbjednosti uraditi sav svoj posao koji se tiče 14 prioriteta iz stava Evropske komisije. Time pokazuje da je najproduktivnije u aktuelnom sazivu Vijeća ministara - ističe Nešić.

Sve su izraženije sumnje da će BiH ispuniti svoje obaveze kako bi u martu dobila datum početka pregovora o članstvu u EU, ali i glasnija upozorenja da nam se sljedeća prilika duži period neće ukazati.

Imamo mir

Nešić kaže da je bio tužan na sastanku na kojem je jedan od članova Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) kazao da želi da BiH uhvati korak s Ukrajinom i Moldavijom.

- Mnogo me pogodila ta izjava, jer smatram da nas ne mogu porediti s Ukrajinom i Moldavijom. Jedna ima aktuelni, a druga zamrznuti konflikt unutar svojih granica, dok BiH ima mir i stabilnost i vjerujem da smo daleko ispred. I vjerujem da će EU, ako želi dobro BiH, odobriti pristupne pregovore - dodaje Nešić.

Održati hitan sastanak

Na pitanje u vezi s napadima na povratnike u BiH, od kojih je posljednji prijavljen u Višegradu, Nešić odgovara da će narednih dana organizirati sastanak s entitetskim ministrima unutrašnjih poslova.    

- Razgovarat ćemo o svim aktuelnim temama, a, između ostalog, i o stanju bezbjednosti povratnika, kako u RS tako i u FBiH. Osuđujem napade na bilo kog povratnika, bez obzira na vjeru i naciju i bez obzira na to gdje se on desio, te pozivam tužilaštva i policijske agencije da djeluju u skladu sa zakonom - kaže Nešić.

 

Foto : Arhiva