Ministarstvo vanjskih poslova BiH o nabavci stikera za vize: Svi zahtjevi se procesuiraju u skladu sa zakonima

.
Okončana je nova nabavka stikera za vize u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH oglasilo se o nabavci stikera za vize. Kako su naveli iz ministarstva, zbog niza medijskih špekulacija i dezinformacija u posljednje vrijeme primorani su saopćiti informacije.

Sva diplomatsko-konzularna predstavništva Bosne i Hercegovine su imala i trenutno imaju stikere za izdavanje viza.

Svi zahtjevi su se procesuirali i procesuiraju se u skladu sa zakonskim rokovima.

Okončana je nova nabavka stikera za vize u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine. Izvršena je nabavka 80.000 stikera za vize koji se već distribuiraju u skladu sa planom i potrebama.

 

Javni tender

Od 2014. godine, kada je donesen Zakon o javnim nabavkama, Ministarstvo je bilo u obavezi da stikere za vize nabavlja putem javnog tendera što do sada nije činjeno.

Ovo je prva nabavka stikera u toku mandata aktuelne zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

Da bi se raspisao tender bilo je neophodno donijeti nedostajući Pravilnik o vizama sa preciznim karakteristikama stikera, usaglasiti ga sa Ministarstvom sigurnosti i Službom za strance, usvojiti Pravilnik, obezbijediti sredstva u budžetu, a zatim raspisati javni tender.

Kako se na prvi tender nije niko javio, ko bi mogao zadovoljiti tehničke specifikacije, tender je poništen i išlo se u novu tendersku proceduru koja je uspješno okončana.

 

Zlonamjerni pokušaji

Odbacujemo sve zlonamjerne pokušaje izazivanja panike i zabune u javnosti.

S druge strane, smatramo da je za dodatni razvoj turističkih veza i povećan broj turista, potrebno olakšati vizni režim i omogućiti da turisti dođu bez viznih procedura u ljetnom periodu u BiH.

Stoga je, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine po drugi put uputilo Vijeću ministara BiH hitan prijedlog izmjene i dopune Odluke o vizama po kojoj bi se državljanima Saudijske Arabije omogućio dolazak u našu zemlju u trajanju do 30 dana bez vize tokom ljetnog perioda i tako omogućio daljnji i ubrzani razvoj turističke saradnje.

Smatramo da je to najbolje rješenje za podršku turističkom rastu u Bosni i Hercegovini.

 

Foto:Arhiv