Ministrica Bogunić zabranila školama u KS izdavanje uvjerenja do daljnjeg

Nakon informacije objavljene u medijima da su djeca određenih osnovnih škola u KS, čiji se roditelji nisu izjasnili za jedan od tri zvanična jezika, ostala bez uvjerenja o postignutom uspjehu na polugodištu, nova ministrica obrazovanja KS Zineta Bogunić izdala je naredbu svim direktorima da obustave izdavanje uvjerenja do daljnjeg.

"Nažalost, neke škole su izdale uvjerenja o ostvarenom uspjehu učenika na kraju prvog polugodišta školske 2018/2019. godine bez konsultacije s ministricom obrazovanja, što je izazvalo negativnu reakciju javnosti. Molim vas da, dok ne dobijete novu uputu, obustavite izdavanja uvjerenja do daljnjeg", stoji u dopisu koji je upućen u škole danas.


Kako je za Klix.ba ranije rekao Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja, direktori su dobili instrukciju iz resornog ministarstva da roditeljima kažu da se ponovo izjasne za jednu od tri opcije, jer u suprotnom djeca neće dobiti uvjerenja. Ovo je dovelo do diskriminacije učenika.

Na ovaj problem ukazao je i zastupnik u Skupštini KS Damir Nikšić koji je najavio i diskusiju na narednoj sjednici. Ministrica Bogunić kazala je kako ministarstvo radi na rješavanju ovog problema dugoročno.

Jedan od čitatelja portala Klix.ba koji se javio našoj redakciji i kazao kako su roditelji ogorčeni na nadležne jer su 15 minuta prije izdavanja uvjerenja saznali da do toga neće doći.

"Neko je ležao preko subote i nedjelje i znao za ovu odluku, ali nije obavijestio roditelje. Ljudi su po ovom nevremenu išli do škola i onda su poljubili vrata. Neki roditelji su uzimali slobodne dane na poslu, neki su mijenjali smjene... Žalosno", kazao je čitatelj.

Podsjećamo, u novembru prošle godine Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo zvanično je počelo provoditi instrukcije prema kojim su škole dužne da provedu anketu kod roditelja djece kako bi se u školskoj dokumentaciji upotrebljavao samo jedan od zvaničnih jezika u BiH, dakle ili bosanski ili hrvatski ili srpski jezik.