Miris kestena Hasiba u Puškarima nikoga ne ostavlja ravnodušnim

.
Iako je decembar na pragu, kako se često i poučno u narodu kaže, u Krajini se još osjeća miris kestena. Uz magistralnu cestu na relaciji Cazin – Bihać, može se vidjeti nekoliko prodavača, koji su aktivni i u ovo doba godine. Zarada, pa makar sezonska je solidna, a kupci zadovoljni…

 

Festivali kestena u Cazinu i Pećigradu, koji su održani proteklog mjeseca oživljavaju tradiciju i čuvaju uspomene Cazinske krajine. Iako je već kraj novembra, još se osjeti miris ove ukusne namirnice, najviše uz cestu.

Hasib Kapić se smjestio u naselju Puškari i s osmijehom dočekuje svoje mušterije. Nije mu teško jer se zanima ozbiljno ovim poslom i zato što voli ono što radi. Iako se bliži decembar, kupaca i dalje ima i zadovoljni su kvalitetom.

Hasib ima pomoćnike, međutim, on je zadužen za pripremu i pečenje i kaže da je odlično upućen u sve tajne ove namirnice.

Enisa Beganović pomaže kod pripreme i prodaje kestena i na taj način, kaže, dopunjuje kućni budžet. Porcija” pečenog kestena košta od dvije do četiri konvertibilne marke. Zadovoljni su zaradom, pa makar i sezonskom.

Inače, mnogi Krajišnici su od davnina svoju egzistenciju vezali uz kesten, od kojeg su značajno popunjavali kućni budžet.