Mirjana Kika Milošević: S ponosom kažem da sam uspješna

make-up artist
Mirjana Kika svojim talentom stvara nevjerovatne iluzije na ljudskom tijelu

Mirjana Kika Milošević (39) poznata je make-up i body artistica s adresom u Smederevu, Srbiji. Pažnju javnosti počela je privlačiti kada se intenzivno počela baviti body artom i body iluzijama. Danas je na društvenim mrežama prepoznata od gotovo 300.000 fanova, koji je bodre i podržavaju širom svijeta. Mirjana Kika svojim talentom stvara nevjerovatne iluzije na ljudskom tijelu. Za svoj je rad osvojila brojne nagrade, a nisu joj strani ni televizijski show programi, jer se pojavila i u italijanskoj verziji „Supertalenta“, dok je 2019. bila učesnica i hrvatskog „Supertalenta“. Mirjana pomoću boje na ljudskom tijelu stvara likove iz crtića, pretvara se u kosture, historijske ličnosti ili utvare, a zbog svoje vještine uspjela je sakupiti i više od pola miliona pratitelja na YouTubeu, na kojem svakodnevno objavljuje nove videe svojih transformacija. Njena ljubav prema crtanju i oslikavanju prati je cijeli život, a strast koju osjeća prema onome što radi osigurala joj je uspjeh. Mirjana je i majka, i to samohrana, dvojice dječaka. Ovog puta samo za „Azru“ Mirjana otkriva kako je počela njena karijera, koji su najteži momenti bavljenja ovim poslom, ali i kolika su joj motivacija i podrška njeni sinovi.

Ja ne znam kad je moja karijera počela. Još kao mala voljela sam da crtam po zidovima i čudnim površinama. Tek kasnije sam zavoljela da crtam po dječijim licima. Prije toga radila sam murale i bila sam jedan od najpopularnijih dječijih muralista. Kada sam shvatila, dok crtam dječija lica, da mogu više od toga, te da to nije nešto što mi je jako zanimljivo i što mi crpi energiju, počela sam raditi mnogo jače, upoznala iluzije na tijelu i tako sam, zapravo, počela s karijerom – otvoreno nam je rekla Mirjana.

Jasno je da ste svestrana umjetnica. Odakle crpite inspiraciju i ideje za Vaše radove?

Inspiraciju vidim svuda oko sebe. Mnogo volim da gledam filmove, veliki sam fan horor filmova. Inače najveću inspiraciju mi daje muzika. Kada sjednem da crtam, kakvu muziku slušam, takav mi je i rad. Desi se da pustim soundtrack iz nekog horor filma i da napravim nešto strašno i jezivo, nekada muziku za opuštanje pa onda napravim neku vilu ili neki fantasy look. Mnogo su me inspirisale moje emocije. Nekoliko mojih najpopularnijih radova bili su inspirisani mojim emocijama, ali ne tako zavidnim. Imala sam neke periode u svom životu kada se nisam osjećala dobro i iskoristila sam taj trenutak. Čvor u stomaku iluzija je najgledanija iluzija. Ta iluzija je nastala u trenutku kada se nisam osjećala dobro, kada nisam mogla da jedem, mršala sam i osjećala sam se da će mi se zapetljati crijeva.

Na društvenim mrežama i digitalnim platformama veoma ste poznati. Kako je došlo do toga?

Kada sam počela da se bavim ovim poslom, nikada mi nije palo na pamet niti sam željela da postanem popularna ili poznata na društvenim mrežama. Ja sam htjela samo da zarađujem novac od svog talenta i svojih deset prstiju. Kada sam se prijavila za NYX Face Awards 2016. godine, ja sam se prijavila ne da bih samo pobijedila, naravno, odlazak u Hollywood je bio nagrada, već eto što su oni popularni make-up brand. Tom pobjedom htjela sam da se zasposlim i da sarađujem s tim brendom. Međutim, do toga nije došlo, meni je zaista bilo žao i pala sam u neku depresiju jer sam mnogo uložila u to takmičenje i vjerovala da će biti nešto bolje. Ipak, jedan poznati DJ Zan, podijelio je na Facebooku moj rad, to je drvena lutka, i ja sam preko noći imala gotovo 40 miliona pregleda. Nastao je haos, nisam znala šta se dešava, mislila sam da su mi se blokirale društvene mreže, tu je bilo mnoštvo lajkova, komentara, novih pratitelja… Ja sam bila u šoku. To je trenutak kada je sve počelo.