Mirna noć za vatrogasce u Velikoj Kladuši, policija 3 intervencije, u Hitnoj 63 pacijenta

Kladusa
Velikokladuška Policijska stanica u protekla 24 sata evidentirala je jedno krivično djelo, jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira i jednu saobraćajnu nezgodu u kojoj nije bilo povrijeđenih lica.

 

Kako saznajemo od dežurnog vatrogasca Okanovića, Vatrogasna jedinica Velika Kladuša nije imala intervencija u protekla 24 sata.

Hitna pomoć Doma zdravlja Velika Kladuša u proteklom periodu pružila je zdravstvenu zaštitu za 63 pacijenta, od čega je jedan pacijent upućen na dalje liječenje u KB Bihać.

Dežurni doktori bili su dr. Ševal Mešanović i dr. Mustafa Hodžić. Elektro i vodonapajanje stanovništa velikokladuške općine su uredni. Planiranom dinamikom odvijaju se odvoz smeća i održavanje gradske čistoće. Danas se u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme uz malu oblačnost.

Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura.

Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 31 do 37, na jugu do 40 °C. Biometeorološka prognoza će biti nepovoljna, osobito na jugu zemlje, gdje se očekuju temperature oko 40 stepeni.

Nedostatak svježine, vrućina i sparno vrijeme uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika, izraženije tokom poslijepodneva, stoga bi planirane aktivnosti trebali provoditi tokom jutra, potom maksimalno reducirati boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, što posebno vrijedi za rizične grupe stanovništva poput hroničnih bolesnika, starijih i djece.

Vrijednosti UV indeksa će također biti vrlo visoke, stoga je neophodno posvetiti pažnju zaštiti od sunca. I za danas su meteorolozi najavili izrazito toplo vrijeme, pa se apeluje na vozače da na put kreću odmorni i da, ukoliko putuju na dužim relacijama, prave češće pauze.

Budite maksimalno oprezni i na vrijeme se informišite o stanju na putevima i graničnim prelazima. Na graničnim prelazima za sada nema dužih zadržavanja, ali tokom dana očekuje se pojačana frekvencija vozila na većini graničnih prelaza.

Na GP Velika Kladuša – Maljevac jutros su kraća zadržavanja na izlazu iz BiH, dok na ulazu nema gužve.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999. godine donijela odluku da se 12. august obilježava kao Međunarodni dan mladih, skrećući pažnju na pitanja mladih i slaveći njihov potencijal kao partnera u današnjem globalnom društvu.

Međunarodni dan mladih nastoji podići svijest o pravnim ekonomskim, socijalnim, obrazovnim, kulturnim i svim ostalim pitanjima s kojima se susreću mladi ljudi širom svijeta.