“Mirza je imao ideale i principe, gdje god da je bio ostavio je neki trag”

Kada je izvještavao u ratu i tada je njegov glas bio nježan i uvijek je to radio na taj emotivni, bošnjački način čime se mi trebamo ponositi, rekao Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća

U sali Kulturnog centra u Bihaću održana je komemorativna sjednica povodom smrti Mirze Sadikovića, istaknutog krajiškog novinara i publiciste. Komemoraciji su prisustvovale brojne ličnosti iz medijskog, kulturnog i političkog života Unsko-sanskog kantona, koji su došli da odaju počast i upute posljednji pozdrav svome kolegi i sugrađaninu.

Mirza je imao ideale i principe, gdje god da je bio ostavio je neki trag i nešto iza sebe. Mirze se sjećam iz rata. On nije bio vojnik ali je njegov doprinos u tom vremenu ogroman. Zajedno sa svima onima kojima je to bio posao, Mirza nas je tada učio o informisanju i ja mu se ovom prilikom zahvaljujem. Kada je izvještavao u ratu i tada je njegov glas bio nježan i uvijek je to radio na taj emotivni, bošnjački način čime se mi trebamo ponositi. Drago mi je da je živio u Bihaću i da je od ovog grada dobio najveće priznanje”, kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, javlja Anadolu Agency (AA).

Hasan Aranautović, penzionisani kamerman BHT-a, poznavao je Mirzu 40 godina. Tokom rata su zajedno radili na pokretanju informativno centra u Bihaću, izvještavali u ratu i poslije rata. Ovo je za Hasana, kako je istakao, najteži zadatak.

Nikada nisi bio umoran za rad, nije bilo vikenda i praznika a da nisi došao u Centar i napravio barem neku bilješku. Zajedno smo radili na dokumentarnim filmovima. Tvoju priču o crkvi podno Kozare pretočili smo u dokumentarni film ‘Mehmedova crkva’ za kojeg smo dobili brojne nagrade. Ni u penzionerskim danima nismo mirovali, zajedno smo radili za ramazanski program u kantonalnoj televiziji. Više od trideset godina smo radili skupa, odgojio si mnoge mlade novinare, prenosio im svoja znanja i iskustva. I danas te svi oni spominju kao velikog novinara, dobrog učitelja i čovjeka”, rekao je Aranautović.

Elvira Cerić je dvadeset godina radila skupa sa Mirzom u BHT-u. Govoreći o Mirzi kao kolegi i čovjeku, Cerićka je istakla sve njegove vrline i sa tugom konstatirala da takvog novinara Krajina više nema, prenosi Fokus.

Mirza je svima nama svojim ljudskim vrlinama pokazao kako se voli domovina, kako se voli Bosna. On se uvijek davao drugima a nikad ništa nije tražio ni od koga. I u tome je bila njegova veličina. Nikada ga niko nije čuo da je podigao glas. Nikada! Takav je bio Mirza”, kroz suze je govorila o Mirzi Sadikoviću, njegova radna kolegica Elvira Cerić.

Dženaza-namaz rahmetli Mirzi Sadikoviću, klanjat će se u nedjelju, 14. jula, na mezarju Humci u 14 sati.