Mjere koje su na snazi ostat će do Nove godine, tada ćemo ih razmatrati

mandic
Još je vrlo ozbiljna situacija, ali do pojave vakcine nadam se da ćemo izdržati

 

Stalnost mjera, kontinuitet kojeg se držimo, polako daje rezultate. Imamo rast koji kontroliramo i nadam se da će se tako i nastaviti. 

Naravno, još je vrlo ozbiljna situacija, ali do pojave vakcine nadam se da ćemo izdržati, kaže za „Dnevni avaz“ federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Držimo se struke

S obzirom na to da za dva dana stiže decembar, mjesec blagdana, pitali smo ministra Mandića hoće li biti promjena u mjerama koje su trenutno na snazi poput ograničenog kretanja te broja okupljanja osoba koji sada, podsjećamo, iznosi 30 osoba i u zatvorenom i na otvorenom prostoru. 

- Mjere koje su sada na snazi će ostati sigurno do Nove godine. A tada ćemo vidjeti. Nećemo mi ništa tu drastično mijenjati. U tom periodu ćemo, svakako, razmotriti mjere. Nemojte da sada, u 11. mjesecu, govorim šta će biti za mjesec, za vrijeme blagdana. Polako, kako se bude situacija razvijala, pratit ćemo. Vodit ćemo računa o blagdanima. Ako epidemiološka situacija bude povoljna, naravno da ćemo dozvoliti obiteljska okupljanja, nećemo dozvoliti da blagdane provedemo sami i usamljeni. Ali, pratit ćemo situaciju i nećemo dopustiti da nam bolest eskalira – istakao je Mandić.

Dodao je da su do sada svi mogli zaključiti da Krizni štab FBiH ne podliježe političkim pritiscima.

- Držimo se struke. To polako i dugoročno daje rezultate – kazao je Mandić.

S obzirom na to da je BiH pri vrhu ljestvice u Evropi kada je u pitanju smrtnost, ministar zdravstva FBiH rekao nam je da na to utječe više faktora.

- Zašto je tako? Od kasnog javljanja doktoru, pojave nekakvih nadriterapija po portalima, samoliječenja, zakasnjelog dolaska doktoru... Ima tu i do teškog pristupa u pojedinim sredinama. Ali, ljudi kasno dođu do doktora, ima tu i kormobiditeta, drugih bolesti... Više faktora utječe na tu smrtnost. To će, naravno, struka, vjerovatno, detaljnije morati objasniti. Za sada, nažalost, jeste tako – naglasio je Mandić.

Sve zabranjuju

Osvrnuo se na mjere koje uvode zapadne zemlje.

- Oni zabranjuju sve živo. Mi se još držimo. Nemaju pravo oni što kažu da mi samo od drugih prepisujemo mjere i da je ovo plod sreće. Očito da to nije, već da mi znamo šta radimo. Cijeli svijet je u pandemiji, globalna je kriza, ne može se niko izuzeti iz ovoga – zaključio je Mandić.

Ne trebamo pomagati virusu

- Otkad se koronavirus pojavio, on traje, samo zavisi od našeg ponašanja kada je veći broj, kada je krivulja skočila, kada je bila transmisija, kada smo unosili bolest iz inozemstva. Ti valovi su sekundarna stvar. Moramo se pobrinuti da ne pomažemo virusu da se prenosi. A to su vrlo jednostavno mjere, koje ponavljamo svih ovih mjeseci – kazao je ministar Mandić.