Mjesec dana od pada putničkog aviona u Kini: Uzrok i dalje nepoznat

asdf

Mjesec dana nakon nesreće putničkog aviona "China Eastern Airlinesa", još uvijek nije utvrđen uzrok pada, javlja Anadolija. 

Avion "China Eastern" srušio se usred leta prilikom čega su poginule 132 osobe u avionu.

 

U izvještaju koji je u danas objavila kineska uprava za civilno zrakoplovstvo navodi se da nisu pronađene abnormalnosti u avionu, njegovoj posadi ili vanjskim elementima kao što je loše vrijeme.

Navodi se da istražitelji još uvijek pokušavaju izvući podatke iz teško oštećenih podataka o letu i crne kutije koji bi mogli pružiti uvid u stanje aviona i stanje posade u posljednjim minutama leta.

Crne kutije

Obje crne kutije analiziraju američki stručnjaci u vladinoj laboratoriji u Vašingtonu (Washingtonu).

Avion Boeing 737-800 sa 123 putnika i devet članova posade, letio je 21. marta iz Kunminga za Guangzhou u Kini kada se srušio u planinskom području u blizini grada Vuzou (Wuzhou).

Kineske vlasti su potvrdile da su poginuli svi koji su se nalazili u avionu, a na mjestu nesreće održana je minuta šutnje za stradale.

Posada nije prijavila probleme prije nego što je izgubila kontakt s kontrolom letenja.

Nakon nesreće na tom području je napravljen krater dubok 20 metara. Izbio je i požar u okolnoj šumi.

Komadi aviona

Pronađeno je više od 49.000 komada aviona. Bilo je potrebno dva dana da se pronađe snimač glasa u pilotskoj kabini i šest dana za snimač podataka o letu, koji je bio zakopan 1,5 metar ispod zemlje.

China Eastern, jedna od četiri velike kineske aviokompanije, i njene podružnice prizemljile su sve svoje Boeing 737-800, više od 200 aviona, nakon pada, ali su ih kasnije vratili u upotrebu.

Aviokompanija je saopćila da je prizemljenje predstavljalo mjeru predostrožnosti, a ne znak bilo kakvog problema sa avionima.

Podsjećamo, u potrazi za preživjelima učestvovalo je nekoliko stotina vatrogasaca i spasilaca.

Foto: Twitter