Mjesec juli u Ključu ratne 1992. godine: Bilježi smrti i zločina svjedoče...

Desetog jula, Ključani će obilježiti još jednu tužnu godišnjicu ubistva 264 civila Bošnjaka. Zbog razmjera zločina Ključani već godinama traže da se 10. juli proglasi Danom žalosti u USK.

Dani koji slijede u znaku su najveće bosanskohercegovačke tragedije. Jedanestog jula obilježit će se još jedna tužna godišnjica počinjenog genocida nad stanovništvom Srebrenice. Sa narodom Podrinja suosjećaju se i Krajšnici koji dobro znaju što su u ratu činile naoružane srpske vojne formacije. Posebno to pamte Prijedorčani, Sanjani, Ključani gdje su se, nakon Srebrenice, desili najteži ratni zločini. O tome svjedoče preživjeli, među njima i logoraši Manjače, Trnopolja, Omarske, Keraterma. Ključ će naredne sedmice također obilježiti godišnjicu sjećanja na najveći zločin počinjen u ovom mjestu. Desetog jula 92. godine u mjestu Biljani zvjerski je ubijeno 264 civila Bošnjaka među kojima i tromjesečna beba

Proljeće i ljeto 92. godine ostaće duboko urezano u sjećanju Ključana. Srpske vojne snage okupirale su Ključ nakon čega je uslijedilo  protjerivanje civila Bošnjaka i Hrvata te etničko čišćenje prostora. Upravo u ovom dijelu Krajine desiće se najteži ratni zločini.

Od maja do septembra 1992. godine u Ključu je ubijeno 612 Bošnjaka i Hrvata. Tijela njih 563 pronađena su u masovnim grobnicama Lanište I, Lanište II, Crvena zemlja te u ostalih trinaest, prenosi RTVUSK.

Samo kroz logore Manjača i Kamenica prošlo je više od 1.200 Ključana. U nekadašnjoj školi u Velagićima strIJeljano je 86 civila, a stravičan zločin desio se u naselju Biljani.

Desetog jula, Ključani će obilježiti još jednu tužnu godišnjicu ubistva 264 civila Bošnjaka. Zbog razmjera zločina Ključani već godinama traže da se 10. juli proglasi Danom žalosti u USK.

O danima jula ratne 1992. godine širi pogled uz izjave upućenih donosimo u večerašnjem Dnevniku u 19,00 sati...