Mještani Jezera protestovali zbog iskopavanja, iz Lykosa kažu da nije sve kako se priča

xx

Mještani Jezera kod Jajca danas su protestovali ispred zgrade Općine gdje su izrazili nezadovoljstvo zbog geoloških istraživanja koje obavlja firma Lykos Balkan Metals jer, kako kažu, strahuju za zdravlje stanovnika i prirodu. Na današnje izjave reagovali su i iz LBM-a.

Današnji skup mještana održan je pred novi okrugli stol gdje će se govoriti o aktivnostima ove kompanije na području Sinjakova, Otomalja i Baga gdje se vrše geološka istraživanja rude, a o čemu je portal Klix.ba danas pisao.

Ovo je ujedno i prvi neformalni skup mještana koji su izrazili zabrinutost zbog krčenja šume, uništavanja prirodnih izvora i zagađenja rijeke Plive te su ukazali na potrebu da se to sve zaštiti u narednom periodu.

Jedan od okupljenih mještana bio je, kako prenosi Jajce Online, i Edin Keljalić koji je kazao da su mostovi u Jezeru nosivosti 12 tona, a da preko njih prelaze tereti i mašine koji su četiri do pet puta teži od dozvoljenog te je poručio da takve investicije nisu poželjne u Jajcu.

Prisutnima se obratio i predstavnik svih nevladinih organizacija u Jajcu koje su se borile protiv gradnje MHE na rijeci Plivi.

"Čim narod negoduje postoji razlog zbog čega je to tako. Ova ideja u samom startu je suluda, da se govori ili razmišlja o rudarenju, rudnicima ili bilo kakvim kopanjima. Mi imamo potpisan sporazum tri načelnika, Jajce, Jezero i Šipovo o razvoju turizma od kojeg se itekako može živjeti na ovom području. Ovo naše područje je bogato i lijepo i nudi se za takav razvoj privrede. Ovim istraživanjima, Veliko Plivsko Jezero kao nacionalni spomenik BiH je ugroženo, a svi dobro znamo da se ta ista voda pije u Jajcu. Trebamo formirati komisiju, staviti naše zahtjeve na papir i posjetite sve tri načelnika u slivu Plive i oni su obavezni da se s nama bore. Osim Edin Hozana, Milana Kovača, Snežane Ružičić dužan je da se bori i načelnik Mrkonjić Grada Dragan Vođević", naveo je Velid Hrnjić, predsjednik PD "Ćusine" Jajce.

Lykos Balkan Metals je u neka mjesta osigurao i instaliranje gradskog vodovodnog sistema što se nije svidjelo Janji Nikolaš koja ne želi plaćati vodu te želi svoj rezervoar.

Istakla je i da su uništili dosta njene zemlje iskopavanjima, otpad istresali na livadu, a na kuću njene unuke, kako kaže, obrušile su se stijene od iskopavanja.

Okrugli stol na temu iskopavanja na području Jezera bit će održan u ponedjeljak u 16 sati kada se očekuje i prisustvo predstavnika Ministarstva energetike i rudarstva, mještana, investitora i predstavnika općina.

Na sve današnje izjave mještana reagovali su i iz kompanije Lykos Balkan Metals koji su kazali da su sami građani podnijeli zahtjev za gradski vodovod te da sa Nikolašima imaju sporazum da se izvode radove izgradnje puta, a da će kasnije po završetku sve uredno biti isplaćeno za ulazak u posjed.

"Uradili smo im i 50 metara puta u njihovu parcelu gdje put nama nije potreban, sve s ciljem društvene odgovornosti i dobrih odnosa s domaćinima. Uz dogovor sa Lazom Nikolašom i njegovim sinom Miroslavom sklopili smo dogovor da ćemo finansirati uvođenje gradske vode u njihovo domaćinstvo. Nikolaši su sami podnijeli zahtjev kod komunalnog preduzeća 'Pliva' Jezero, a mi smo finansirali troškove od 2.500 KM", kazali su iz Lykos Balkan Metals odgovarajući na tvrdnje porodice Nikolaš uz napomenu da se i načelnica Ružičić angažovala na izgradnji vodovodne mreže u domaćinstvima te su dodali:

"Dragan Palalić, član komisije i radnik komunalnog preduzeća Pliva proveo je cijeli dan 14. oktobra na postavljanju potrebnih cijevi za rješavanje vode na putu kod Nikolaša sve u dogovoru sa Nikolašom i kompanijom Lykos. Poslije radova je provjereno da li vode ima u domacinstvima."

Pojasnili su i da su na teren izlazili i predstavnici komunalnog preduzeća "Park" Mrkonjić Grad koji su pomogli u postavljanju cjevovoda i spojnica te da su više puta sjedili u dvorištu Nikolaša i imali dogovore.

Nadalje ističu da je Općina Jezero formirala komisiju za nadzor puteva koji se rade te da slika koju su mještani danas iznijeli javnosti nije cjelokupna.

Foto: Jajce Online