Mladi bi mogli pomoći Velikoj Britaniji da riješe problem s vozačima kamiona

Kamioni
Dan Jones, operativni menadžer TrackDays.co.uk, kaže da se Velika Britanija suočava sa stvarnim problemom trenutne nestašice vozača kamiona, a iz udruženja Road Haulage Association (RHA) navode da trenutno u Velikoj Britaniji nedostaje 100.000 vozača, te mladi koji se odluče da je to njihova karijera imat će puno slobodnih mjesta. Uzroci trenutne nestašice uključuju Brexit, pa strani vozači više nisu dostupni, te posljedice pandemije, što je rezultiralo izgubljenim hiljadama vozačkih ispita.

Dan Jones, operativni menadžer na TrackDays.co.uk, rekao je: “Velika Britanija se suočava sa vrlo stvarnim problemom s trenutnom nestašicom vozača kamiona. Dugoročno planiranje nudi jedno rješenje, koje potiče mlade da iskuse vožnju teretnog vozila u vrlo ranoj dobi kako bi mogli vidjeti je li to nešto što ih zanima.” Dan je dodao: “Djeca od 10 godina sjedaju za volan teretnog vozila i pokazuju odraslima kako se to radi. Osim što je zabavno, iskustvo vožnje daje mladima samopouzdanje dok otkrivaju novu vještina. ”

Od 2004. klompanija TrackDays.co.uk hiljadama ljudi nudi iskustvo u vožnji, te organizujuči dane na biciklima i dane u automobilima pruža nezaboravna iskustva uključuju vožnju superautomobilom, rally, drifting, off-road i još mnogo, za sve uzraste i ukuse.

U ovom slucaju stvarno iskustvo vožnje kamiona zaista stavlja mlade na ispit.  Ovaj događaj uključuje uzimanje volana DAF-ovog kamiona od 480 konjskih snaga pod vodstvom instruktora HGV-a. Omladinci se zatim voze ogromnim vozilom po posebno dizajniranom kursu, koristeći ne manje od 16 brzina, a po završetku dobivaju certifikat o vozačkom iskustvu.