Mladi Goraždanin Runi Baker osmislio aplikaciju za reciklažu otpada

runi baker
Runi Baker, 16-godišnjak iz Goražda, osmislio je aplikaciju recikliraj.ba koja ima za cilj podizanje svijesti o potrebi recikliranja otpada na području Goražda i šire.

 

Runi je učenik prvog razreda Mješovite srednje škole "Enver Pozderović" u Goraždu, a na aplikaciji je radio oko mjesec dana i ona bi uskoro trebala biti dostupna javnosti.

Pojasnio je u koje svrhe će se koristiti aplikacija i kako može pomoći buđenju uspavane ekološke svijesti kod građana.

"Uz pomoć aplikacije svi koji to žele mogu dobiti neophodne informacije o tome. Na početnoj stranici imamo tri kategorije, prva je kategorija otpada kojom je precizirano u koje kante se odlažu određene vrste otpada (plave, zelene, žute). Drugi dio pokazuje lokacije, gdje će biti postavljene kante za reciklažu i treći dio objašnjava tačno značenje oznaka koje možemo vidjeti na ambalažama raznih artikala", pojasnio je Runi.

Runi kaže da je na neki način želio skrenuti pažnju nesavjesnim građanima šta znači uništavanje prirode.

"To je ugrožavanje naše budućnosti i svi mi možemo učiniti više da se to spriječi.Trenutno planiramo recikliranje plastike i papira, a u budućnosti možda i staklo, ali mislim da je ovo dobar početak. Na području grada Goražde postoji na desetine divljih deponija koje nam svima bodu oči, ne samo ljubiteljima prirode već svakom normalnom čovjeku. Zato nam treba hitna promjena svijesti o tome građana. Želja mi je da na ovaj način napravimo bar neke pionirske korake u recikliranj", kaže Runi.

Ovaj mladi eko aktivista uporedo kreira plan načina odvoza i recikliranja prikupljenog otpada u Goraždu.

"Reciklaža otpada je idealan način da se zajednica probudi u ekološkom smislu. Moja ideju da napravim aplikaciju koja će informisati građane o recikliranju, počela je od takmičenja, ali nažalost taj projekt na takmičenju nije prošao. Nakon toga sam odlučio da napravim neku promjenu u projektu i da proširim to ne samo kroz aplikaciju već i da se u gradu postave kante za recikliranje. Trenutno radim na završnim aktivnostima i aplikacija će uskoro biti dostupna. Postavit ćemo desetak kanti za recikliranje i građani će, nakon što instaliraju aplikaciju, moći saznati gdje se one nalaze. Projekat pokušavamo realizirati uz pomoć organizacije World Vision i nadam se da ćemo uspjeti”, rekao je Runi.

Želja mu je da time potakne svijest o potrebi recikliranja otpada jer se čini da je u Goraždu, ali i širom regije ekološka svijet na vrlo niskom nivou, a najbolji dokaz za to je nepropisno odlaganje smeća u kontejnere i brojne divlje deponije u okolini grada.