Mladi uz podršku mogu ostvariti željeni cilj

Nedostatak različitih i inovativnih sadržaja za mlade ljude posebno je izražen u manjim sredinama.

Mladi Ključani, za razliku od onih iz većih gradova, nemaju prevelik izbor za druženje i zabavu. Bez kina i drugih sadržaja za njih, slobodno vrijeme uglavnom mogu provoditi u lokalnim kafićima.  

 Dobra volja

Za sve koji žele nešto više i drugačije Omladinski centar „Kosmos“ posljednjih 14 godina pruža im priliku da ostvare svoje ciljeve. Zbog kvaliteta rada već su poznati i na evropskim adresama, gdje su dobili sredstva za projekte „Mladi u akciji“ i „Erasmus plus“ do 2020. godine.

Evropska komisija finansira i novi projekt koji je odobren u septembru prošle godine. Pravi su primjer da je za uspjeh potrebna samo dobra volja i predan rad.

- Tema su ljudska prava, predrasude, različitost i migracije. I to je aktivnost koja će se odvijati u Srbiji, Turskoj, Crnoj Gori, Italiji i BiH – kaže Azra Kujundžić iz „Kosmosa“.

Da nevladin sektor ima itekako prostora za unapređenje kvaliteta života ističu i mladi u Bosanskom Petrovcu koji kroz odobrena sredstva Omladinske banke ostvaruju zacrtane ciljeve.

- Imamo različitih projekata iz različitih oblasti, kao što su igrališta i edukativne radionice. Cilj je da podstaknemo građane i svijet za određene tematike i za razne oblasti – ističe Amila Bešić, koordinator „Omladinske banke“ u Bosanskom Petrovcu.

 Velika razlika

Društvene promjene vidljive su i u omladinskom aktivizmu i to po starosti uključenih. Sad su uglavnom aktivni srednjoškolci jer oni stariji odlaze zbog nastavka školovanja ili napuštaju BiH zbog potrage za poslom. Razlika u posljednjih pet godina je ogromna.

- Mi smo tada imali aktivnih 40 anketara i sve su bili mladi ljudi. Više od 500 mladih smo tada anketirali. Sada, pet godina kasnije, nas je anketara svega četvero - kaže Kujundžić.

Različiti projekti

Omladinski centar „Kosmos“ u svom djelovanju nije ograničen samo na svoju općinu već aktivno pomaže mladima iz cijele BiH. Upravo zbog toga u istraživanju koje je provelo Ministarstvo za civilne poslove „Kosmos“ je vodeći u implementaciji različitih projekata. Mladi Ključani upravo uz njihovu pomoć mogu ostvariti željeno.