Mladi žele raditi od kuće te imati dobru plaću i fleksibilno radno vrijeme

rad od kuce
Istraživanje koje je provela konzultantska kuća PwC pokazalo je da iskustva s pandemijom koronavirusa imaju veliki utjecaj na zahtjeve za idealnim poslom kod mladih osoba.

 

Događaji iz prošle godine vezani uz pandemiju koronavirusa značajno su oblikovali društvene vrijednosti mlađe generacije u Austriji te na taj način iz temelja promijenili njihova očekivanja od budućeg radnog mjesta. Istraživanje pod nazivom “Vaš idealni poslodavac” konzultantske kuće PwC Austria provedeno je na 667 osoba u rasponu od 16 do 28 godina, piše “Standard”.

Profesionalne želje mladih danas se uvelike razlikuju od želja nekih ranijih generacija. Mladi sada žele veću kontrolu nad svojim vremenom te mjestom na kojemu rade svoj posao. Fleksibilno radno vrijeme, kao i povremena upotreba kućnog ureda uz dobru plaću najvažniji su kriteriji koje bi idealan poslodavac trebao zadovoljiti.

“Zbog pandemije, fleksibilni rad na daljinu ubrzao je svijet. Mladi sada više nego ikad očekuju da će i dalje koristiti ovu priliku. Takav način rada i pitanje povjerenja, odnosno dobrih odnosa s izravnim nadređenima te dobar stil vodstva jako je bitan”, izjavila je o rezultatima istraživanja voditeljica ljudskih resursa i organizacije u PwC Austria Olivia Stiedl.

U trenutačnoj nesigurnoj ekonomskoj situaciji, što svakako nije iznenađujuće, naknade su došle do izražaja. Na drugom mjestu najvažnijeg kriterija prilikom biranja posla za mlade je dobra fiksna osnovna plaća. Ovo istraživanje je pokazalo da je od presudne važnosti i ispravno plaćanje prekovremenih sati. Uz to, ispitanici od budućeg poslodavca očekuju zanimljive i izazovne aktivnosti, kao i unapređenje vezano uz uspjeh na temelju vjerodostojne i poštene procjene nadređenih.

U prošlosti je spremnost za promjenom posla u Austriji uvijek bila niska. 60 posto ispitanih sada je zainteresirano za privremeni odlazak u inozemstvo zbog svoje karijere. Za 65 posto ove skupine osobni razvoj je presudna motivacija. Suprotno tome, više od polovice mladih planira dugoročno ostati u Austriji.

Međutim, većina bi se radi veće plaće bila spremna preseliti u neki drugi grad u zemlji. Multinacionalne korporacije (81 posto) i velike domaće tvrtke (63 posto) posebno su atraktivni poslodavci za mlade stanovnike Austrije, dok su im manje tvrtke manje zanimljive. Samo 40 posto ispitanika može zamisliti da radi u maloj ili srednjoj tvrtki.