Modne tvrtke će prebaciti proizvodnju odjeće u Tursku zbog koronavirusa?

tekstil
EPIDEMIJA koronavirusa u Kini potaknula je nekoliko modnih lanaca na pregovore s turskim kompanijama radi eventualnog prebacivanja proizvodnje odjeće iz Kine u Tursku, izjavili su čelnici turske industrije.

Epidemija je u Kini do sada odnijela 637 ljudskih života, a mnoge su kompanije obustavile proizvodnju do sljedećeg tjedna ili dulje po nalogu vlasti koje nastoje suzbiti širenje virusa.

Epidemija koronavirusa vraća europske kompanije u Tursku

Kina dominira globalnim sektorom proizvodnje odjeće pa su se turski proizvođači proteklih godina specijalizirali za robu više kvalitete i cijene. Epidemija koronavirusa sada je potaknula neke europske kompanije da se vrate u Tursku, ističu čelnici turske modne industrije.

"Menadžeri za nabavu i dizajneri ne mogu ići u Kinu zbog straha od koronavirusa i ograničenja putovanja. Stoga je nekoliko poznatih brendova pokrenulo razgovore o proizvodnji odjeće za novu sezonu u Turskoj", tvrdi čelnik Udruženja turskih proizvođača odjeće (TGSD) Hadi Karasu.

Poljski lanac trgovina odjećom LPP objavio je da pregovara s tvornicama u Turskoj, Bangladešu i Vijetnamu kao mogućem rezervnom rješenju u slučaju da proizvodnja u Kini dulje bude obustavljena, navodi Reuters.

U Kini se povećali troškovi, u Turskoj pada lira

Turska jen po Karasuovim riječiman već i prije postala prihvatljiva opcija zbog povećanja troškova proizvodnje u Kini i 30-postotnog pada turske lire u protekle dvije godine nakon valutne krize u 2018.

"Budući da su se troškovi proizvodnje u Kini i Turskoj gotovo izjednačili, neke europske kompanije već su počele razmišljati o tome da ovamo prebace narudžbe", tvrdi.

"Kina izvozi odjeću u vrijednosti oko 170 milijardi dolara. Prema našim će izračunima u početnoj fazi u Tursku biti preusmjereno oko jedan posto narudžbi, što bi moglo iznositi oko dvije milijarde dolara", procjenjuje.

Imaju kapaciteta za nove narudžbe

Turska je prošle godine izvezla odjeću u vrijednosti 17,7 milijardi dolara.

Komentirajući učestale kontakte novih i starih klijenata s tvornicama u Turskoj, čelnik Istanbulskog udruženja proizvođača odjeće (IHKIB) Mustafa Gultepe tvrdi da sektor ima dovoljno kapaciteta da prihvati nove narudžbe.

"Nakon epidemije koronavirusa modni lanci počeli su se raspitivati za cijene i proizvode u Turskoj", kaže on.

"Mislim da će se posljedice epidemije osjećati sljedećih pet do šest mjeseci... i mislim da ćemo nakon svibnja velikom preusmjeravanju proizvodnje iz Kine", dodao je.

Izvor: