fbpx Mogherini: EU će i u 2019. nastaviti s očuvanjem nuklearnog sporazuma s Iranom

Mogherini: EU će i u 2019. nastaviti s očuvanjem nuklearnog sporazuma s Iranom

Home

Mogherini: EU će i u 2019. nastaviti s očuvanjem nuklearnog sporazuma s Iranom

Federica Mogherini
EU radi s ostatkom međunarodne zajednice na očuvanju nuklearnog sporazuma - izjavila je Federika Mogerini (Federica Mogherini), visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, prenosi "Tehran Times".


Šefica EU diplomatije je i prethodno izjavila da će Evropska unija nastaviti podržavati punu implementaciju nuklearnog sporazuma sa Iranom, kao i da su odlučni da se isti sačuva.

- Radimo kao unija 28 država članica i sarađujemo sa međunarodnom zajednicom da bismo sačuvali nuklearni sporazum koji je do sada proveden u potpunosti, kako je i potvrdila Međunarodna agencija za atomsku energiju u 13 uzastopnih izvještaja - istakla je Mogerini. 

Kako navodi "Tehran Times", Mogerini smatra da evropljani ne mogu privatiti da strana sila, čak i najbliži prijatelj i saveznik, donosi odluke o legitimnoj trgovini sa drugom zemljom. To je osnovni element suvereniteta i prirodno je da se to razmišljanje odvija, ne samo u Evropi već i u drugim dijelovima svijeta.

Donald Tramp (Trump) je zaprijetio da će kazniti Evropljane ako imaju ekonomsku saradnju s Iranom. Evropske zemlje su obećale da će zaštiti svoja preduzeća od potencijalnih američkih sankcija.

Topic
Objavio: Pet, 04/01/2019 - 14:40
Back to top