SDP: Moguća umiješanost hrvatskih obavještajnih službi u destibilizaciju unutrašnjih prilika u BiH

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u potpunosti podržava aktivnosti Tužilaštva BiH na utvrđivanju svih činjenica vezanih za slučaj moguće umiješanosti obavještajnih službi

Tužilaštva BiH na utvrđivanju svih činjenica vezanih za slučaj moguće umiješanosti obavještajnih službi Republike Hrvatske u destabilizaciju unutrašnjih prilika u Bosni i Hercegovini i narušavanja međunarodnog ugleda naše države.

Nadamo se da će, nezavisno o konačnom ishodu istrage, Republika Hrvatska konačno napraviti zaokret i odnose sa Bosnom i Hercegovinom temeljiti na principima jednakosti ove dvije države u međunarodnom poretku i poštivanja suvereniteta naše države, bez uplitanja u njene unutrašnje prilike i pravni poredak.

Predsjedništvo SDP BiH očekuje da će Parlament Bosne i Hercegovine konačno usvojiti inicijative zastupnika SDP BiH u državnom Parlamentu Denisa Bećirovića i Saše Magazinovića, kojim se traže izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i Strategije za borbu protiv terorizma, u smislu uvođenja zabrane djelovanja fašističkih organizacija i kažnjavanja organizovanja grupa koje promoviraju fašističku ideologiju, posebno imajući u vidu posljednje skandalozno četničko okupljanje u Višegradu.

Osuđeno je i ponovno nametanje ideje od strane Hrvatskog narodnog sabora da političke stranke mogu odlučivati o legitimitetu i istinskoj pripadnosti pojedinaca određenoj etničkoj grupi.

SDP ostaje pri stavu da pitanje etničke pripadnosti uopće ne smije biti sredstvo legitimiranja ili diskvalifikacije pojedinaca u bh. političkom životu, te da se to pitanje koristi kao sredstvo garancije ili monopola pojedinih političkih subjekata.