Moguće uspostavljanje avionske linije Sarajevo - Skoplje

Unapređenje zračnog prometa između dvije zemlje

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić sastao se u Sarajevu s ambasadorom Republike Sjeverne Makedonije u Bosni i Hercegovini Ekremom Ebibijem.

Tema sastanka bila je unapređenje zračnog prometa između dvije zemlje, s mogućnošću uspostave zrakoplovne linije Sarajevo – Skoplje.

Zamjenik Dalipagić je ambasadora Ebibija informirao da je između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade tadašnje Republike Makedonije još 2006. godine potpisan i ratificiran sporazum o pružanju zrakoplovnih usluga,prenosi Dnevni avaz.

Međutim, kasnijim stupanjem na snagu Multilateralnog sporazuma između Evropske zajednice i zemalja zapadnog Balkana o uspostavi Zajedničkog evropskog zračnog prostora (ECAA), ovaj sporazum je postao važeći za obavljanje avioprometa između ove dvije države, a prethodni sporazum se više ne primjenjuje.

Dalipagić i Ebibi su se usaglasili da se sve aktivnosti u vezi s uspostavom zračne linije između Sarajeva i Skoplja pokrenu što prije i da se započnu pregovori s kompanijom koja bi našla interes za uspostavu ove linije.

Izvor: