"Moguće da Dodik promijeni odluku o NATO-u, ni on neće moći podnijeti pritisak"

Zamjenik državnog sekretara SAD-a John Sullivan je nedavno, tokom boravka u BiH, kazao da će se Dodik naći ujednoj vrlo neugodnoj situaciji ako nastavi blokirati procese koji vode u NATO integracije. Dodik će morati istrpjeti veliki pritisak da ne blokira procese koji vode u NATO, kazao je tokom gostovanja u Danu uživo novinar i politički analitičar Ranko Mavrak.

Bh. blok može zaboraviti na sudjelovanje u vlasti makar na državnoj razini. Tri velike stranke koje su dobile najveće povjerenje birača u poziciji su da pregovaraju, to i rade. Bh. blok, kako sada izgleda, definitivno ostaje oporba. 

Treba imati u vidu da nije jedini Bh. blok koji može sudjelovati u vlasti kao "četvrti partner". Pozicija SBB-a i Fahrudina Radončića, ma kako slaba bila, postala je zanimljiva iz niza razloga. Radončić je rekao kako je spreman na razgovore sa SDA i on je na taj način naznačio da je SBB spreman pregovarati o tim uvjetima. Nema nikakve dvojbe da bi i Čović i Dodik dočekali Radončića raširenih ruku u toj koaliciji.

Neuspjelo je održavanje sjednice Komisije za NATO integracije Bosne i Hercegovine jer se nisu pojavili članovi komisije iz reda srpskog naroda. Da li je u pitanju svojevrsna blokada NATO puta?

Ova blokada koja je definitvno na sceni je neka vrsta testa. Politika koja dolazi i diktirana je od Dodika želi demonstrirati koliko može diktirati neke procese u Bosni i Hercegovini. Zamjenik državnog sekretara SAD-a John Sullivan je nedavno, tokom boravka u BiH, kazao da će se Dodik naći u jednoj vrlo neugodnoj situaciji ako nastavi blokirati procese koji vode u NATO integracije. Dodik će morati istrpjeti veliki pritisak da ne blokira 
procese koji vode u NATO.

Može li se onda desiti da Dodik povuče Rezoluciju o vojnoj neutralnosti kao što je svojevremeno povukao Odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH?

Naravno i to je opcija. On se može preko noći predomisliti. Ja sam siguran da će biti pod jakim pritiscima i da će njegova, ionako široka, leđa morati podnijeti teret koji ni on nije navikao nositi. 

Koji je Dodik "pravi" - onaj koji šalje nacionalističku retoriku ili onaj koji ima zanimljive prijedloge kao što je zajednička izjava državnog Predsjedništva u vezi sa EU integracijama?

Pitanje možemo preformulirati i na sljedeći način - koji je Dodik autentičan, onaj koji prijeti ratom ili onaj koji je navikao pjevati pod šatorima skupa sa Mitrom Mirićem.

Dodik je politički pragmatičan, on svoje ponašanje prilagođava strategiji ostanka na vlasti. On će svoj pristup promijeniti ako procijeni da ne ispunjava taj cilj. Dodik jednostavno ima samo interes da bude na vlasti, a sve ostalo mu je krinka.