Moguće otvaranje ambasade Meksika u BiH

bisera
Ministrica inostranih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković iskazala je jučer interes za otvaranje ambasade Meksika u BiH, budući da nerezidentno pokrivanje odnosa dvije zemlje otežava diplomatski rad i usporava dinamiku u razvoju bilateralnih odnosa.


Tokom susreta sa ambasadorom Meksika za BiH sa sjedištem u Beogradu Markom Antonijem Garsijom Blankom, Turković je naglasila da dvije zemlje ove godine obilježavaju 19 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Sagovornici su ocijenili da je dosadašnja bilateralna saradnja dobra i prijateljska, te da može biti dodatno unaprijeđena, kako na političkom, tako i na polju privrede i turizma, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova.

Blanko je rekao da bi bilo poželjno da i BiH i Meksiko otvore svoje ambasade, te Turković informisao da se trenutno ozbiljno razmatraju prijedlozi kandidata za počasnog konzula Meksika u BiH i da će meksička strana u tom pogledu biti u kontaktu sa BiH.

On je zahvalio za dosadašnju podršku BiH meksičkim kandidaturama u međunarodnim organizacijama, a naročito za podršku kandidaturi Meksika za nestalnog člana u Savjetu bezbjednosti UN za period 2021-2022, dodajući da je to potvrda dobrom dijalogu na međunarodnom planu.

Blanko je istakao da Meksiko ima interes i spremnost da ojača svoje veze sa BiH, te da je stoga veoma važno da obje zemlje nastave da rade s ciljem njegovanja međusobnih odnosa, navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka razgovarano je o unapređenju bilateralne saradnje, posebno trgovine, kao i o konkretnim mogućnostima investiranja i turističkim potencijalima, te kulturnoj saradnji, za šta je preduslov uređenje odnosa u oblasti viznog režima.

Razmijenjena su mišljenja u pogledu zajedničkih izazova sa kojima se dvije zemlje suočavaju, poput ilegalnih migracija i trgovine ljudima.