Monstrum Josef Fritzl fotografisan prvi put poslije 15 godina, na pragu je izlaska iz zatvora

.
Austrijski monstrum Josef Fritzl, koji je 24 godine silovao i držao kćerku zatvorenu u podrumu ispod svoje kuće, bit će prebačen u redovni zatvor iz zatvorske psihijatrijske jedinice, rekao je njegov advokat, a to je otvorilo put njegovom puštanju u starački dom.

 

Ranije ovog mjeseca njegova advokatica Astrid Wagner objavila je da podnosi zahtjev za prijevremeno puštanje iz zatvora zbog starosti i demencije.

Fritzl, koji sada ima 88 godina, navodno je bio blizu suza kada je saslušao odluku vijeća od tri sudije regionalnog suda u Kremsu.

Međutim, rekli su da odluka još nije konačna i da je potrebno da dalju odluku donesu javni tužioci, iako se sada smatra da je to formalnost. Ako se potvrdi, mogao bi biti premješten u starački dom.

Fritzl je uslikan prvi put u 15 godina u četvrtak ujutro kako se vozi na sud, vezan pojasom u zadnjem dijelu automobila i obučen u teksas jaknu.

OBJAVU POGLEDAJTE OVDJE.

Advokatica Wagner je nakon saslušanja rekla:

"Bili smo uspješni. Bilo je to dugo saslušanje. Još jednom je rekao kako se kaje zbog onoga što je uradio. On je zapravo bio blizu suza. Ukratko, sud je došao do zaključka da se moj klijent više ne smatra opasnim", rekla je.

Inženjer elektrotehnike je 2009. godine osuđen na doživotni zatvor zbog silovanja, incesta i zatvaranja njegove kćerke Elizabete i sedmoro djece koje je imala s njim, od kojih se za jedno smatra da ga je Fritzl ubio jer nije uspio da dobije medicinsku pomoć za dijete.

Wagner je ranije ovog mjeseca rekla da je nedavni psihijatrijski izvještaj o Fritzlu zaključio da on više ne predstavlja prijetnju društvu. Wagner je dodala da Fritzlu, koji ima demenciju, treba dozvoliti da preostale dane provede u staračkom domu. Rekla je da će podnijeti zahtjev za njegov uslovni otpust.

Fritzl se nalazi u strogo osiguranoj jedinici za mentalno poremećene pacijente u zatvoru Stein u Kremsu, sjeveroistočna Austrija, nedaleko od svog bivšeg doma u Amstettenu.

Prema austrijskom zakonu, zatvorenici potencijalno imaju pravo na uslovni otpust nakon 15 godina – u Fritzlovom slučaju to je 2023.

Austrijska psihijatrica Heidi Kastner, koja je 2009. godine opisala Fritzla kao "ekstremno psihički abnormalnog" i "emocionalno nepismenog", u izvještaju na 28 stranica došla je do zaključka da on više nije opasan. Opisala ga je da pati od demencije, da je fizički slab i da mu je potreban okvir za hodanje kako bi se kretao.

Wagner, koja je posjetila Fritzla u zatvoru 40 puta, a 2022. godine napisala knjigu o njemu pod nazivom Ponori Josefa F, rekla je da na osnovu izvještaja smatra da je legitimno dozvoliti njegovo oslobađanje.

"Ne bih se plašila da se uselim kod njega u kuću ili da živim sa njim u staračkom domu. On više nema seksualni nagon", rekla je.

U intervjuu za njemački tabloid Bild opisala je kako je dane provodio gledajući televiziju u ćeliji, sunčajući se kroz rešetke na prozoru i vježbajući.