Most preko Save kod Bos. Gradiške je završen, ali neće biti u upotrebi dok Hrvatska ne završi cestu

.
Večeras će biti svečano ozvaničen završetak izgradnje mosta preko rijeke Save kod Bosanske Gradiške. Ipak, most neće biti u funkciji jer pristupna cesta sa strane Republike Hrvatske još nije završena.

 

Svi radovi na strani Bosne i Hercegovine su okončani, i cesta i most, no susjedima se ne žuri s ovim projektom pa će građani još čekati da koriste ovaj most preko rijeke Save.

Prema nekim procjenama, radovi s hrvatske strane bi trebali biti završeni u toku iduće godine.

Most je dug 426 metara i ima po dvije saobraćajne trake u svakom smjeru. Izgradnja mosta je koštala oko 20 miliona eura, a pristupna brza cesta na strani RH će koštati oko 70 miliona eura.

Izgradnju mosta su po pola finansirale Bosna i Hercegovina i Hrvatska uz grantove Evropske unije kao dio osnovne mreže puteva.

Međudržavni most na rijeci Savi zapadno (uzvodno) od Bos. Gradiške je dio evropskog priključnog transverzalnog putnog pravca E-661 koji povezuje Split sa Banjom Lukom, Viroviticom i Balatonom, odnosno već izgrađeni autoput Banja Luka – Bos. Gradiška sa budućom brzom cestom granica Okučani - Virovitica - Balaton.

U oktobru prošle godine simboličnim zavarivanjem posljednje cijevi željezne konstrukcije i susretom delegacija BiH i Hrvatske na sredini mosta zvanično je spojen most na Savi kod Bosanske Gradiške čime su spojene i države BiH i Hrvatska.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH je saopćeno da će večeras biti održana ceremonija svečan kojoj će prisustvovati veliki broj zvanica iz političkog, kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Europske unije.