Mostar se prisjetio italijanskih novinara stradalih u ratnom vihoru 1994. godine

Dario D’Angelo, Marco Luchetta i Alessandro Ota trojica su talijanskih novinara televizije RAI stradalih u eksploziji granate 24. januara 1994. godineu Fejićevoj ulici. Na komemoraciji organiziranoj na mjestu pogibije položeni su vijenci te istaknut doprinos širenju istine trojice novinara širenju istine iz ratnog Mostara.

Navodi se kako su italijanski reporteri svojim tijelima zaštitili dječaka kojeg su intervjuirali, a u isto vrijeme komemoracija je održana i u njihovom rodnom Trstu, prenosi Klix.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako su talijanski novinari za prenošenje istine dali najvrijednije što su imali, svoje živote. 

"Mi građani Mostara ne smijemo zaboraviti ljudu koji su ali svoje živote da bi prenijeli vijesti iz Mostara. Odajemo im počast svake godine i minutom šutnje im poručujemo da smo zaista zahvalni na poslu koji su oni radili i što su to radili u najtežim vremenima", kazao je Bešlić. 

Ambasador Italije Nicola Minasi podsjetio je kako su njegovi stradali sunarodnici htjeli ispričati priče o patnjama djece u ratu, ali i drugih ljudi. 

"Svojim radom su željeli pokazati Italiji i Evropi šta se ovdje dešava, ali su željeli i dati svoj doprinos svima koji su tada patili. Njihovu žrtvu trebamo gledati u svjetlu svih onih koji i danas pate i svih onih kojima je i danas potrebna pomoć", izjavio je ambasador.

Svoju zahvalnost polaganjem cvijeća iskazala su i djeca iz Dječijeg doma Mostar, kao i predstavnici nevladinog sektora. 

Dok su se Mostarci prisjećali pogibije novinara prije 25 godina, paralelno se održavala komemoracija i u Trstu, gradu iz kojeg potiču i u kojem se nalazi sjedište "Fondazione Luchetta Ota D’Angelo Hrovatin", fondacije koja je osnovana nakon njihove pogibije u Mostaru, koja pomaže u liječenju djece ranjene u ratovima i djece oboljele od bolesti koje su neizlječive u njihovim državama.