Mostarske izborne dileme, koalicija ili ne?

Mostar
Lideri SDS-a i SNSD-a Mirko Šarović i Milorad Dodik potpisali su sporazum o formiranju koalicije Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar


Potpisanim sporazumom između lidera stranaka samo je potvrđena već ranije donesena odluka izbornih štabova gradskih odbora SNSD-a i SDS-a iz Mostara. Odlučeno je da se formiraju zajednički izborni štabovi ovih političkih stranaka za predstojeće lokalne izbore u Mostaru. Lider SNSD-a Milorad Dodik u ranijim izjavama kazao je kako očekuje da dva od četiri garantirana srpska mjesta u Gradskom vijeću dobiju kandidati Jedinstvene srpske liste, što bi, kako je rekao, bila odlučujuća prevaga u izboru vlasti. Iz SDS-a Mostar kažu da ove godine očekuju veću podršku dijaspore.

Podrška iz dijaspore
- Kao i na prethodnim izborima, i ove godine idemo zajedno samo sada ozbiljnije nego što je to bilo ranije. Očekujemo da će se na ovim izborima više aktivirati i dijaspora s obzirom na to da toliko godina nije bilo izbora u Mostaru. Vrijeme je da se ovdje čuje i srpski glas. Ni budžet ni ostalo nam nije bilo do sada naklonjeno. Očekujemo da ćemo postići dobre rezultate pogotovo jer idemo zajedno, a Srbima ovdje se sviđa ta ideja zajedništva, pojašnjava Sonja Žarković Kuzman, članica SDS-a u Mostaru.
Ona tvrdi da nije bilo govora o koaliranju sa nekim od postojećih blokova u Mostaru iako su iz Bh. koalicije najavljivali pregovore sa srpskim predstavnicima. Podršku koaliciji pružili su iz koordinacije Srba u Mostaru.
Mi iz koordinacije Srba pružamo logističku podršku i sve ostalo što je potrebno. Potpisivanje koalicije je samo tačka na ono što se radilo u posljednja dva mjeseca da se obezbijedi zajednički nastup, pod istim nazivom na lokalnim izborima u Mostaru. Mislim da je to uspjeh koji nam na neki način garantuje da možemo očekivati dobar rezultat na izborima 20. decembra. Normalno je da u svim ostalim segmentima izbornih pravila moramo obezbijediti dovoljan broj birača registrovanih za ove izbore, a imamo kapacitete za to do 6. oktobra. Računajući na sve ono što treba da uradimo, mislim da imamo šanse da dobijemo dva vijećnika u Gradskom vijeću. Stvorili smo sve uslove i preduslove. Aktivnosti koje poduzimamo obezbijedit će nam podršku svih relevantnih struktura, koje inače daju podršku, kako bismo mogli biti optimisti i očekivati dobre rezultate, naglasio je predsjednik koordinacije Srba u Mostaru Dušan Golo.