Mostarski ikari: Skokove nisu odgodili rat ni rušenje Starog mosta, neće ni koronavirus

Skokovi sa Starog mosta
Dok se zbog pandemije koronavirusa širom svijeta otkazuju brojne manifestacije i sportska takmičenja, u Mostaru su sigurni da se tradicionalni 454. skokovi sa Starog mosta neće odgađati.

Ove informacije za Klix.ba potvrdili su članovi Kluba skakača u vodu “Mostari” koji vjerno čuvaju tradiciju staru više od četiri i pol stoljeća.

Ističu da se skokovi sa Starog mosta nisu odgađali ni u ratu, kad je bilo najteže, pa neće ni sada.

”Skokovi će se održati kako i svake godine zadnje nedjelje u sedmom mjesecu s početkom u 16 sati”, potvrdio je rekorder po broju osvojenih trofeja u skokovima na glavu Lorens Listo.

On je izborivši trinaestu pobjedu prošle godine izjednačio broj šampionata sa legendarnim Emirom Balićem i tada najavio prestanak takmičenja iako je u punoj formi što je zadivilo brojne fanove.

”Ja se neću takmičiti kako što sam rekao, ali nastupit ću u revijalnom dijelu i dat svoj maksimalni doprinos da se skokovi održe bez obzira na tok daljnjih događanja” kaže Listo za Klix.ba.

Skokovi će se tvrdi on održati sigurno i to nije niti u jednom trenutku dovođeno u pitanje.

”Mi smo skokove održavali i u ratu, kad je najgore bilo i kad mosta nije bilo. Mi smo održavali čak i sa ovdje postavljene trampoline i to smo nazivali skokovi sa Starog mosta iako ga nije bilo. Mi ćemo skokove održati, a sad, ako bude trebalo da budu samo domaći takmičari mi ćemo sakati. Skupiti će nas se desetero, petnaestero, ja se naravno neću takmičiti, ali ću nastupiti u revijalnom dijelu između serija, ali imamo mi ovdje domaćih skakača koji će sigurno skakati”, ustvrdio je Listo.

Istog stava je i Semir Miro Kazazić koji godišnje izvede preko hiljadu skokova za turiste, ali je od početka pandemije koronavirusa izveo samo jedan skok i to sa zaštitnom maskom koji je bio u znak borbe protiv koronavirusa.

No kod Mosta je svaki dan iako skokova nema, čeka trenutak kad će se ponovno vinutu sa luka najljepšeg mosta u ledenu Neretvu, uživajući u tom i budeći strah ali i divljenje kod gledatelja.

”Zadnji moj skok je bio skok sa zaštitnom maskom u borbi protiv korone. Tu sam stalno po čitav dan, provodim vrijeme na Mostu. Skokova nema, turista nema kako je ovaj virus, ali nadamo se da će ovo brzo proći da nastavimo skakanje”, kaže Kazazić.

Trenutna situacija, kako priča, uveliko se odrazila na prihode koje klub ostvaruje, a posebice na one skakače koji žive od skokova za turiste.

No vjeruje da će se sve to prebroditi, jer kako kaže prebrodili su i teže i nikad nisu dovodili u pitanje očuvanje takmičenja i tradicije po kojoj je Mostar poznat širom svijeta.

”Do 12 marta smo imali najmanje po tri skoka dnevno, a tada je sve stalo. Cijela se situacija odrazila na sve i na nas skakače, jer mnogi od skakanja hrane svoje familije. Svjesni smo da ljudi ostaju bez posla i da je teško i da su mnogi pogođeni financijski, kao i mi. Sve će se ovo odraziti i na same skokove, Red Bull je već otkazao, ali mostarski skokovi se neće otkazati, taman da će nas biti deset mi ćemo ih održati”, ustvrdio je Kakazić.

S obzirom na to da je ekonomija pogođena na svim nivoima i da se rade rebalansi budžeta, mostarski skakači nisu optimisti da će ove godine dobit išta, bez obzira na težak položaj.

”Mi smo uvijek opozicija i uvijek nas po strani drže. Dok se nekima za puno manje značajne manifestacije daju ogromna sredstva, za skokove se izdvajaju mrvice ili ništa, ali bez obzira na sve bilo da nam se nešto uplati ili ne uplati skokovi će se održati, jer ovo nitko ne radi radi para, nego čisto iz ljubavi. Klub će održati skokove, održani su u ratu pod granatama i kad Mosta nije bilo nikako, pa će i ove godine biti to je definitivno”, poručuju mostarski skakači.

Nisu sigurni hoće li uspjeti isfinancirati održavanje manifestacije i omogućiti dolaske takmičarima iz drugih krajeva, ali znaju da su mostarski skakači spremni skakati i bez feninga, jer su ljubav prema skokovima i čuvanje tradicije za njih neupitni.

Vjeruju da će se sve na kraju srediti i da će se manifestacija održati primjereno njezinom značaju. Ističu da se za tri mjeseca sve se može još okrenuti i život vratiti u normalu, da se i ovogodišnja manifestacija održi s brojnim takmičarima i gostima iz raznih krajeva svijeta.

No, bez obzira na sve, mostarski skakači, iako ne skaču sa Starog mosta više od mjesec dana kako su nam kazali kondiciju održavaju redovnim treninzima i spremni su za skokove koji ostavljaju bez daha brojne ljubitelje adrenalinskog sporta koji prate ovu manifestaciju uživo ili putem medija predstavljajući grad na Neretvi milionskom auditoriju širom svijeta.

Manifestacija skokova sa Strog mosta promoviše Mostar i Bosnu i Hercegovinu kao destinaciju u cijelom svijetu, a prihodi od turizma pune budžete na svim nivoima, evidentna je činjenica.