Može li razjedinjena ljevica, s razjedinjenim SDP-om na čelu, pokrenuti promjene

Razjedinjena ljevica s razjedinjenom Socijaldemokratskom partijom na čelu nema snagu ući u politički ring i boriti se za demokratsku i pravnu državu, smatraju bolji poznavaoci političkih prilika u BiH.

Uoči izbora za novog predsjednika partije stižu poruke da je krajnje vrijeme da se, nakon obećanja u dva izborna ciklusa o ujedinjenju ljevice, konačno shvati da sami ne mogu napraviti promjene.  

"- Već su prošle dvije izborne utakmice kako su nam obećali da će se uvezati i pokušavali, sporili se na javnoj sceni. Došlo je vrijeme da konačno shvate ozbiljnost historijskog trenutka u kome će se uvezati na način koji će im dati mnogo veću snagu od ove koju imaju sad razjedinjeni, a zapravo nemaju nikakvu snagu, to je jasno. Sjednite, dogovorite se, to je historijski imperativ" – rekao je za Avaz.ba sociolog i politički analitičar Esad Bajtal.

Prema njegovim riječima, bh. građani sanjaju jednu snagu koja će moći pokrenuti promjene u društvu.

"- Krenite u borbu političku, demokratsku, pravnu, civilizacijsku i ljudsku, građansku, to je ono što građani hoće. Borbu za radnike, za pravnu državu. Dok god idu pojedinačno, neće napraviti ništa" - smatra Bajtal.

Naglašava da razjedinjena ljevica ne može doći do vlasti i napraviti rezultat.

"- Razjedinjena ljevica nema realne šanse da dođe do vlasti i realizira svoje mogućnosti na način kako mi to od njih očekujemo. Ova zemlja je u krizi, propada, ova zemlja je prevarena, opljačkana, nema pravne države" – kazao je Bajtal te dodao da je šteta što je opet propuštena prilika ujedinjenja, pa će se novi predsjednik SDP-a već od ponedjeljka naći u pat-poziciji.

Kada je riječ o izboru čelnog čovjeka SDP-a, građani su samo znatiželjni koga će unutarstranačka utakmica iznjedriti kao novog prvaka. Tri su kandidata: Nermin Nikšić, Svetozar Pudarić i Edin Delić, koji se međusobno utrkuju ko je veći socijaldemokrata.

"- U tim političkim utakmicama svaki igrač tvrdi da je najbolji, to tako hoda, to je vokabular političke igre. Šta uopće znači biti najbolji, šta su kriteriji za najboljeg? Nemamo načina da izmjerimo ko je najbolji, ali građani imaju želju, s obzirom na predhistoriju odnosa između lijevih tabora stranaka, da dobiju najboljeg čovjeka, da on pokaže istinske rezultate u vođenju te partije, da ti rezultati budu bolji nego što su bili ovi dosadašnji, da napravi neki pomak. I ko god da to bude i ko god to napravi u smislu pomaka od koga će građani BiH imati najviše koristi, ili koji će otvoriti neku perspektivu izlaza iz pat-pozicije u kojoj se sad nalazi lijevi tabor unutar sebe ili tabor prema ovim desnim, prema etno partijama, to će značiti dobar rezultat" - zaključuje Bajtal.