Može li sva opozicija zajedno nastupiti i tako sigurno napraviti promjene?

sepic protesti
Vlast i stranke koje godinama vladaju u našoj zemlji uspjevaju se pozicionirati izbornim kradjama i kupovinom poslanika javnim novcem i tenderima, a održati se uspjevala dosad zahvaljujući nedosljednosti i podijeljenosti opozicije. I sada očito igraju na tu kartu.

 

S druge strane, velika je odgovornost na strankama opozicije i posebno njihovim liderima da pokažu da su spremni opći interes i želju velikog broja gradjanama za smjenom ove vlasti staviti u plan, a svoje pojedinačne ambicije i sujete ostaviti po strani. 

Prvi takav test je bio prošli vikend kada je protestnu šetnju u Sarajevu organizirala Platforma za progres. Mirsad Hadžikadić, lider ove stranke je uputio javni poziv svima da se pridruže. Dan prije održavanja lideri 4 stranke koje djeluju u Skupštini Kantona Sarajevo (Nikšić, Konaković, Kojović i Hadžibajrić), putem svojih FB profila, najavili su svoje prisustvo na tom dogadjaju. Objavili su identičnu poruku- status na FB profilima, što ukazuje na dogovornu akciju.

Sutradan su bili na Sebilju njih trojica, koji su davali izjave. Nije poznato da li je Hadžibajrić prisustvovao, jer nakon završenog dogadjaja, ni jedan od njih, osim Nikšića, lidera SDP-a na svome FB profilu nije objavio poruku niti status vezano za njihovo prisustvo, a i Nikšić u svojoj poruci nije se, kako je zamjerio poslije Hadžikadić “zahvalio organizatoru”. 

U medijima su se pojavile i navodne prepiske Damira Mašića, predsjednika KO SDP Sarajevo u kojem on ‘odvraća članstvo od odlaska na proteste.’ 

Sve je kulminiralo jučerašnjim javnim prozivkama Hadžikadića da je zamjerio na koji su način trojac Nikšić- Kojović- Konaković ‘svojatali proteste’, i kako su govorili njegovi članovi ovaj trojac uopće nije šetao sa gradjanima, nego se samo slikao pred kamerama na Sebilju, da bi mu nakon toga javno odgovorio i Konaković nazvavši to ‘razočaranjem i prizemnim udarcem.’ 

Zašto je sve ovo važno? 

Opozicija u BiH ima historijsku ulogu i odgovornost da se ujedini i konačno napravi promjene. 

Za takav posao je potrebno pokazati potpunu širinu i razumijevanje cijele Bosne i Hercegovine i potrebe svih gradjana i svakog pedlja BiH, kako je to u svome javnom pozivu odranije naglašavao lider Nezavisnog bloka Senad Šepić, pozivajući opoziciju na zajedničko djelovanje u čitavoj BiH, a ne samo u Sarajevu, kako je to nespretno i nezrelo započela ranije pomenuta Četvorka. 

Šepić je takodjer bio na protestnoj šetnji u subotu, cijelo vrijeme od Sebilja do Parlamenta BiH bio u koloni, a nakon završetka objavio sliku iz mase koja šeta i zahvalio se organizatorima, tako da mu ne može zamjeriti niti jedna strana. 

Zatražili smo od njega komentar na zadnja dešavanja i poruke iz opozicije: “Pozivam kolege i Hadžikadića i ostale, ohladite se i spustite loptu, ne ide nikome na čast da se javno prepucavate i ubijate i malo vjere narodu da se sva opozicija može ujediniti i napraviti promjene. Niko pojedinačno ne smije svojatati niti organizaciju protesta, niti opravdan bunt ljudi protiv postojeće vlasti. 

I Nezavisni blok je prije nekoliko mjeseci najavio da će organizirati proteste i pozvati narod na ulicu, ukoliko vlast ne organizuje poštene izbore i omogući elektronsko glasanje. Ali kad je Hadžikadić odredio već termin, nismo htjeli da to dijelimo, nego smo se pridružili. Ali nadalje, ova se borba za promjene mora voditi zajedno i koordinirano i sva opozicija mora biti uključena. Naredne proteste moramo zajedno svi i najaviti i organizirati. 

"Upravo šaljem poziv svim kolegama iz opozicije da se narednih dana sretnemo i utvrdimo zajednički nastup- i oko organizacije potpisivanja peticije gradjana za usvajanje izbornog zakona, uvodjenja elektronskog glasanja i skeniranja glasačkih listića i oko zajedničke najave i organizacije narednih protesta, koji bi se mogli održati već 20. juna i na kojima bi se moglo pokazati da postoji jedinstven nastup opozicije i da režim neće uspjeti u namjeri da je posvadja i podijeli. Sve ću učiniti da to svi shvate koliko je važan taj zajednički nastup i poruke na prostoru cijele države, a one koji to budu odbili ili osporavali, gradjani će sigurno znati odbaciti i kazniti”, izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka. 

Narednih dana ćemo znati koliko su svi svjesni ove odgovornosti i nadamo se da će ove početničke greške i javna prozivanja čelnika opozicije ubrzo biti iza nas.