Možemo li u rikverc do pete: Ko su bolji vozači - muškarci ili žene

Home

Možemo li u rikverc do pete: Ko su bolji vozači - muškarci ili žene


Ma pusti, vidiš da je žena za volanom, prepoznajem da je žensko na putu na sto kilometara, da nema muškaraca vozača, ko zna kako bi se gospođe snašle u saobraćaju...

Koliko smo puta čuli ovakve ili slične komentare, glasno na cesti ili u kafanskim, obično muškim  tračarenjima kad se ironično, uz smijeh i poneku ljutu, prepričavaju dogodovštine iz vožnje. Pitanje ko su bolji vozači, muškarci ili žene, vjerovatno datira još otkad je prva žena sjela za volan. I još nema odgovora.

Milena Bašić-Anđelić, vlasnica autoškole iz Prijedora, obukom vozača bavi se skoro dvije decenije i kaže da je „poenta u ozbiljnosti vozača“.

qw

- Teško je reći ko je bolji vozač. Ima talentovanih i žena i muškaraca. Sve se svodi na to koliko je neko ozbiljno shvatio obuku, je li došao da nešto nauči ili samo da dobije vozačku dozvolu. Mladi ljudi tu priču shvataju ozbiljnije - kaže Milena.

Dodaje i da se u karijeri instruktora naslušala prilično zajedljivih komentara. Pripisuje ih našem patrijarhalnom mentalitetu.

- Žena instruktor, to je kad sam ja počinjala bilo nepojmljivo. Pa i sad čujem pitanje hoće li sletjeti u jarak. To mi je smiješno jer danas žene voze kamione, autobuse, motore, pa i avione. Veoma su vješte - priča s osmijehom Milena, kojoj u prilog nije išla ni činjenica da je „bila prilično lijepa i zgodna instruktorka.“

U praksi je primijetila da žene mnogo brže savladaju testove, a vožnju malo sporije, dok je kod muškaraca obično suprotna priča. No i jedni i drugi je pažljivo slušaju. I sjeća se da je bilo kandidata i kandidatkinja koji su po deset puta bezuspješno polagali vozački ispit.

Slične anegdote pamti i instruktor i vlasnik autoškole Mladen Kunić, koji smatra da su žene vozači malo strpljivije i obazrivije.

qwe

- Ali mi se čini da vožnja nekako više leži muškom rodu. Bar po mom iskustvu. Žene često znaju reći naprijed idemo od prve do pete, pa kad potvrdim, onda pitaju, a kad ubacimo u rikverc, možemo li opet ići do pete. Muškarci vrlo rijetko postavljaju ova pitanja, ali zaboravljaju opremu, a ima i onih koji su, jednostavno, „operisani“ od vožnje - kaže Kunić.

 

Žene pažljivije i odgovornije

Pitanje ko je bolji vozač postavili smo i nadležnima u Auto-moto savezu RS.

Perica Pećanac iz AMS RS doslovce kaže da, prema zapažanjima njegovih i kolega iz auto-moto društava, žene pažljivije i odgovornije voze.

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Objavio: Ned, 02/07/2017 - 08:44

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top