Putin potpisao: Možete ugasiti internet

Ruske vlasti osigurale su pravne mogućnosti gašenja interneta u toj zemlji, nakon što je, potpisom Putina, kontroverzni zakon stupio na snagu.

Vlada namjerava da stvori infrastrukturu za "suvereni" internet, što je Moskva predstavila kao nužnost za odbranu protiv vanjskih hakerskih napada, prenio je  Index.hr. S druge strane, kritičari Kremlja to vide kao vid još veće cenzure.

- Država sada prvi put ima potpunu tehničku kontrolu nad internetom, rekao je ruski stručnjak za internet Aleksandar Isavnin iz neprofitne organizacije protiv cenzure Roskomsvoboda za dpa.

On objašnjava da se novim zakonom mijenjaju dosadašnji uslovi poslovanja u kojima su davaoci internet usluga poslovali, odnosno uslovi slobodnog tržišta, a da se sada državi daje pravo da ih kontroliše kada hoće i koliko hoće, piše Oslobođenje.ba.

Prema novom zakonu, internet promet u Rusiji usmjeravaće se putem čvorišta u zemlji, čija bi infrastruktura tek trebalo da se izgradi, dok se od internet kompanija koje posluju u Rusiji očekuje da obezbijede i instaliraju opremu potrebnu za uspješnu tranziciju.

Sve to već je dovelo do toga da su brojne internet stranice opozicije već blokirane u Rusiji, zbog čega je na hiljade ljudi protestovalo protiv zakona koji je predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao još u maju.

Portparol Kremlja, međutim, tvrdi da Rusija ne želi da se isključi sa interneta, već se priprema za mogućnost da joj Zapad isključi internet.

 

Izvor: