"Mreža" se oko Abdića plela od 2016.

sjsjsjaj
Načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić nakon hapšenja se suočava sa optužbama za visoku korupciju, tako tužilac opisuju krivična djela koja mu se stavljaju na teret. Abdić je danas, zajedno sa još pet osumnjičenih saslušan u Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona. Nakon ispitivanja tri osobe priznale su krivicu, te su pušteni na slobodu. Tužilaštvo je za načelnik Velike Kladuše najavilo zahtjev za određivanje mjera pritvora o kojem će se već sutra izjasniti kantonalni sud.

Iz Velike Kladuše, u centar Bihaća, pred tužioca dovezen je uhapšeni Fikret Abdić. Bez pompe, bez lisica na rukama, bez ijedne riječi građana koji su nijemo ispijali kafu u obližnim baštama.

 

Na teret se Abdiću stavlja više krivičnih djela, od zloupotrebe službenog položaja, ili ovlaštenja do povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti. U svemu je oštećen budžet Velike Kladuše, no koliko - tužioci i dalje istražuju.

 

"Kantonalno tužilaštvo je odlučilo da će u ranim jutarnjim časovima sutra uputiti obrazložen prijedlog prema Suda u Bihaću za određivanje mjera pritvora za dva osumnjičena lica. Biće zatražene i mjere zabrane za jedno osumnjičeno lice", kaže Irena Marjanović Čavkić, portparol Tužilaštva USK.

 

Preostalo troje osumnjičenih, juče lišenih slobode, nakon današnjeg ispitivanja su u potpunosti priznali izvršenje krivičnog djela, u potpunosti su sarađivali sa Tužilštvom. Zbog čega su i pušteni na slobodu.

 

U pritvoru do odluke Suda ostaje troje osumnjičenih, među njima i Fikret Abdić. Sumnjiči se da je u kontinuiranom vremenskom periodu (2016-2019), dovodio u povoljniji položaj osumnjičeno pravno lice u postupcima javnih nabavki. Pod lupom je tako i pravno lice - projektni biro SENSSA.

 

Na teret se Abdiću stavljaju i nezakonita unapređenja, uvećavanje plata i isplaćivanje enormnih naknada određenim uposlenicima opštine.

 

“Mreža” FUP-a se oko Abdića plela od 2016. kada je i otpočeo svoj četverogodišnji mandat.

 

Građani Velike Kladuše podijeljeni zbog hapšenja.

 

"Samo da država radi svoj posao i to je najvažnije, da sud i tužilaštvo dokažu ko je kriv i neka odgovara."

 

"Ima svašta sigurno, nisu džaba došli."

 

"Što bi ga hapsili, pa toga je puna Bosna. Ne trebaju ovdje, imaju u Sarajevu da hapse."

 

"Nemam ja pojma, pročitao sam na Facebooku, šta ja znam šta je bilo?"

 

"Neka radi država ono što treba raditi."

 

"Neka odgovara ko je kriv. Ima zakon. Mi nismo ti koji će suditi ni tužiti."

 

"Ništa nisam čuo, ne znam ništa."

 

"Što će zatvarati poštena čovjeka. Rekao sam dosta."

 

Sutra će biti održano ročište i odlučeno da li velikokladuški načelnik ostaje u pritvoru. Fikret Abdić je u Hrvatskoj osuđen na 15-godišnju zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina. Zatvor u Puli napustio je nakon odslužene dvije trećine kazne. Od 2012. godine je na slobodi.

 

Pobjedonosno se vratio u Veliku Kladušu, te 2016. godine osvojio načelnički mandat sa 9.000 glasova.