Mueller: Zabranili su mi da optužim Trumpa za zločin, on odmah reagirao (VIDEO)

Posebni tužitelj Robert Mueller, koji je radio na izvješću o Trumpovom dosluhu s Rusima, najavio je kako podnosi ostavku u ministarstvu pravosuđa.

Mueller se danas prvi put obraća javnosti nakon objave izvješća. 

Reuters javlja kako je Mueller u svojem obraćanju rekao kako zatvara ured posebnog tužitelja te kako se povlači sa svoje pozicije u ministarstvu pravosuđa.

Rekao je kako njegovo izvješće govori samo za sebe, ali je dodao i kako, prema uputama koje je dobio od ministarstva, njegov ured nije mogao optužiti predsjednika za zločin. Iz ministarstva su njemu i njegovom timu naglasili da je protuustavno optužiti predsjednika za zločin.

Tijek događaja:

19:40 O svemu se oglasila i Nancy Pelosi rekavši kako je dužnost Kongresa istražiti predsjednika i pozvati ga na odgovornost. Ipak, nije direktno rekla da se zalaže za impeachment.

19:25 Predsjedavajući Odbora za sudstvo američkog Kongresa, Jerry Nadler, rekao je  nakon Muellerovog obraćanja da će Kongres u potpunosti reagirati na zločine, laži i nedjela predsjednika Trumpa. 

“Budući da posebni istražitelj nije mogao podnijeti kaznenu prijavu protiv predsjednika na Kongres pada da odgovori na laži, zločine i nedjela predsjednika i to ćemo i napraviti”, rekao je i dodao kako nitko, pa ni američki predsjednik.nije iznad zakona.

19:05 Muellerovo izvješće o dosluhu Trumpa s Rusima proteže se na 448 stranica. U današnjem obraćanju Mueller je rekao pet ključnih stvari o istrazi i njezinom zaključku.

Rekao je kako je SAD bio napadnut od strane druge zemlje 2016. godine za vrijeme izbora. 

Rekao je i kako nije bilo dovoljno dokaza da se nekoga optuži za širu zavjeru. 

Isto tako nije bilo dovoljno dokaza da se sa sigurnošću zaključi da Trump nije ni za što kriv.

Ruski društveni mediji za vrijeme izbora pokušavali su unijeti razdor u politički proces koji se tada odvijao u SAD-u.

Zaključio je da svaki Amerikanac zbog toga svega treba biti zabrinut.

18:46 Voditelj Trumpove kampanje rekao je da je cijeli slučaj oko dosluha s Rusima zaključen.

18:26 Potencijalne predsjedničke kandidatkinje, Elizabeth Warren i Kamala Harris, složile su se da je Mueller ovim obraćanjem pokušao prebaciti odgovornost na Kongres i potaknuti proceduru impeachmenta.

18:08 U međuvremenu, izvor blizak Trumpu otkrio je kako predsjednik smatra da će narod sve shvatiti prevarom. 

“Napravimo to. Na kraju ćemo pobijediti. Amerikanci će sve to smatrati prevarom”, navodno tvrdi Trump o impeachmentu.

18:05 Jedan od potencijalnih predsjedničkih kandidata, Cory Booker, iz Demokratske stranke prvi put je pozvao Kongres da pokrene proceduru impeachmenta. 

 

17:58 Nakon Muellerovoog obraćanja počele su se nizati reakcije kongresnika koji poručuju kako je lopta na njihovom terenu. Naime, Kongres ima ovlasti optužiti javnog službenika ili vladinog službenika za zločine koje je počinio.

Dužnosnik protiv kojeg se ova procedura, tzv. impeachment, pokrene ostaje na dužnosti dok se suđenje u ovoj optužbi ne završi. Cijeli postupak vodi američki Kongres.

17:55 Odmah nakon završetka Muellerovog obraćanja na Twitteru se oglasio Trump koji je očito pozorno pratio što će Mueller reći.

Zaključio je kako se ništa nije promijenilo, kako Muellerova istraga nema dovoljno dokaza te kako je u njegovoj zemlji to dovoljno da osoba ostane nevina. 

“Slučaj zaključen, hvala vam”, zaključio je.

17:53 Mueller je svoje obraćanje završio kratkim podsjetnikom zašto je uopće imenovan posebnim izvjestiteljem. 

“Završit ću svoje obraćanje središnjom optužbom u ovom slučaju, a to je ona da je bilo više sistemskih pokušaja da se umiješaju u naše izbore. To je optužba koja zaslužuje pažnju svakog Amerikanca”, rekao je i zaključio svoje obraćanje.

17:49 Mueller je otkrio i kako smatra da ne bi bilo prikladno da on svjedoči pred odborom Kongresa. 

Rekao je kako smatra da ne treba reći više ništa osim ovoga što govori danas i onoga što je rekao u izvješću. 

“Nadam se i očekujem da će ovo biti jedino moje obraćanje o ovoj temi. Tu odluku donosim sam. Nitko mi nije rekao trebam li i smijem li govoriti ili svjedočiti o ovome i dalje. Raspravljalo se i o mojem svjedočenju pred Kongresom. Bilo kakvo svjedočenje ovog ureda neće ići van našeg izvješća. Ono sadrži naša saznanja i analizu i razloge koji govore zašto smo odlučili kako smo odlučili. Oprezno smo birali riječi i naš rad govori sam za sebe. Moje izvješće je moje svjedočenje. Neću pred Kongresom davati informacije van onoga što je već objavljeno”, zaključio je.

17:43 Potom se fokusirao na rezultate istrage. Objasnio je zašto nije mogao optužiti predsjednika Trumpa ni za kakav zločin. 

Ponovio je otkrića svoje istrage, javlja CNN. Rekao je kako bi njegov ured jasno rekao da predsjednik nije počinio nikakav zločin - da su bili uvjereni u to. 

“Nismo odredili u izvještaju je li počinio zločin ili ne”, rekao je.

Potom je pojasnio, citirajući ministarstvo pravosuđa, da predsjednik ne može biti optužen za federalni zločin jer je to protuustavno.

“Čak i kada bi se optužnica držala zapečaćena i skrivena od javnosti. I to je zabranjeno”, rekao je Mueller i dodao kako je ured posebnog savjetnika dio ministarstva pravosuđa te kako je vezan politikom ministarstva.

“Optužiti predsjednika za zločin stoga nije bilo opcija koju smo razmatrali”, rekao je.

17:38 Kada se radi o njegovoj istrazi o dosluhu Trumpa i Rusa koja je trajala 22 mjeseca, Mueller je rekao da su ruski obavještajci koji su dio ruske vojske pokrenuli koncentriran napad na politički sustav SAD-a.

“Optužnica koju je potvrdila velika porota tvrdi da su koristili sofisticirane cyber-tehnologije kako bi hakirali računala i mreže koje je koristila kampanja Hillary Clinton. Ukrali su privatne informacije, potom ih pustili preko lažnih identiteta stvorenih online i preko organizacije WikiLeaks. Te objave su bile smišljene da se umiješaju u napete izbore i da naštete predsjedničkoj kandidatkinji”, rekao je.

17:33 Mueller je svoje obraćanje počeo izjavom da zatvara ured posebnog istražitelja i da podnosi ostavku na svojoj poziciji u ministarstvu pravosuđa. 

Rekao je i kako se obraća tek danas jer je cijela istraga gotova.

“Podnosim ostavku i posvetit ću se privatnom životu. Moje pisano izvješće govori samo za sebe”; zaključio je.

17:31 CNN javlja kako Trump obraćanje prati na TV-u u svojem uredu.

17:30 Nancy Pelosi i njezin ured nisu obaviješteni o pressici.

17:28 Da će se Robert Mueller obratiti javnosti, otkriveno je danas tijekom dana. CNN javlja kako je ranije o tome obaviješten državni odvjetnik.

Dodaju kako je ranije obaviješten i predsjednik Odbora za pravosuđe američkog Senata.

17:20 Posebni istražitelj Robert Mueller prvi put se obraća javnosti otkako je objavljeno njegovo izvješće o Trumpovom dosluhu s Rusima.

"Da smo bili uvjereni da Trump nije počinio nikakav zločin, jasno bismo to rekli"

Mueller je u svojem obraćanju jasno rekao kako bi, da su bili u vjereni u to, on i njegov tim u svojem izvješću jasno poručili da Trump nije počinio nikakav zločin.

“Nismo zaključili u izvještaju je li počinio zločin ili ne”, rekao je i pojasnio je, citirajući upute ministarstva pravosuđa, da “predsjednik ne može biti optužen za zločin. To je neustavno.”