Muftija bihaćki darovao prvo novorođenče u novoj 1442. hidžretskoj godini

Jj

Odjel za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog već dugi niz godina organizira svečanu posjetu muftije bihaćkog prvoj porodilji i darivanje prvog novorođenčeta u novoj hidžretskoj godini.
 

S obzirom na epidemiološke mjere zbog pandemije koronavirusa, ta aktivnost se nije mogla realizovati u bolnici prvi dan nove hidžretske godine, već je dogovoreno da muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog mr. Šuhra Terzić posjete porodicu porodilje i daruju prvo dijete koje je rođeno u novoj 1442. godini po dolasku majke i novorođenčeta njihovom domu.

Tako su muftija Kudić i mr. Terzić zajedno sa koordinatoricom Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Velika Kladuša Sedinom Bajrektarević nakon osam dana od rođenja posjetili porodicu Delić u velikokladuškoj mjesnoj zajednici Zagrad i darivali prvo novorođenče u 1442. godini Darisa Delića, te čestitali roditeljima i cijeloj porodici na ovom dobitku.

"Znamo da budućnost jedne nacije zavisi od potomstva i nataliteta. Naša domovina se suočava sa trendom pada nataliteta posljednjih godina i mnogi analiziraju uzroke koji su doveli do toga. Siguran sam da to nisu samo razlozi ekonomske prirode s obzirom da i zemlje sa visokim standardom života i razvijenim ekonomijama trpe značajan pad nataliteta. Vjerovatno današnji stilovi života nameću određene trendove koji dovode do toga. Nas vjernike uzvišeni Gospodar poziva u Kur'anu rječima: "Ne ubijajte svoju djecu iz straha od neimaštine! I njih i vas mi opskrbljujemo!" A ono što nama predstavlja dodatnu motivaciju je svakako i informacija da će se naš poslanik, Muhammed, a.s., ponositi sa našim brojem na Sudnjem danu. Posebno mi je drago kada posjetim porodicu koja je blagoslovljena novim članom i kada se zajedno radujemo novom životu i dijelimo lijepe trenutke zajedno." - istakao je muftija hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Odjel za brak i porodicu kroz svoje brojne aktivnosti nastoji afirmirati sve naše vrijednosti koje baštinimo, a posebno vrijednost majčinstva i odgoja. Zbog toga se koristi svaka prilika da se javnost podsjeti na vrijednost života i brige o novim naraštajima.

"Sretna sam zbog ove aktivnosti koju realizujemo nekoliko godina unazad. Evo danas smo u Velikoj Kladuši sa posebnim povodom i na našu radost i veliko zadovoljstvo. Naše su želje i dove dječaku da bude od posebnih odabranika koji će biti na pravom putu, pokoran Gospodaru i sreća svojim roditeljima i cijeloj porodici. Iskazujem ovim putem zahvalnost porodici na srdačnom dočeku i veoma ugodnom razgovoru kojeg smo vodili tokom našeg boravka u ovom domu."- naglasila je mr. Terzić.

Sa posebnim ushićenjem i zadovoljstvom, roditelji dječaka Darisa Mehmed i Mirheta, te njegove obje nane i drugi članovi porodice su na razne načine iskazali svoju sreću prije svega zbog dara djeteta i potomstva, ali svakako i zbog posjete značajnih i dragih gostiju koji su posebno došli da im izraze čestitke i daruju novog člana njihove porodice.

"Biti majka i u naručje uzeti svoje vlastito dijete je neopisiv osjećaj i prevelika ljubav koju osjećam prema tom malom stvorenju je dar od Boga. Ono što me posebno raduje jeste vrijeme njegovog rođenja, tj. prvi trenuci nove hidžretske godine, što mi nekako daje za pravo da se nadam da će moje dijete biti na pravom putu i pod zaštitom svevišnjeg Stvoritelja. Osjećam veliku čast zbog dolaska muftije i njegovih saradnika u naš dom, a zbog našeg djeteta. Zahvalna sam na toj gesti i svakako ćemo znati cijeniti taj znak pažnje s kojim nas je muftija Kudić počastio." - naglasila je Darisova majka i prva porodilja u kantonalnoj bolnici dr. Irfan Ljubijankić u novoj 1442. hidžretskoj godini.

Islamska zajednica i na ovakav simboličan način dokazuje da joj je stalo do toga da dijeli sa našim narodom sve te lijepe trenutke i sretne povode, kao što neminovno dijeli one teške i bolne. Svakako će to nastaviti i u budućnosti, jer je to njena misija i zadaća zbog koje i postoji.