Muftija bihaćki hafiz Kudić razgovarao sa ministricom zdravstva USK o zajedničkim naporima u suzbijanju korona virusa

dfmkdfkdf
Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u svom uredu u Bihaću primio dr. Nerminu Ćemalović, ministricu zdravstva, rada i socijalne politike USK i predsjednicu kriznog štaba Unsko-sanskog kantona. Razgovarali su o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i svijetu kada je u pitanju korona virus sa posebnim osvrtom na stanje u Unsko-sanskom kantonu.

Ministrica Ćemalović je prenijela muftiji Kudiću informacije o stanju i mjerama koje su poduzete na Unsko-sanskom kantonu kada je u pitanju suočavanje sa korona virusom, te istakla nekoliko važnih preporuka koji bi se trebali držati građani u ovim danima.

Sa današnjim danom nemamo niti jednu osobu pozitivnu na korona virus. Trenutno je vrijeme sezonske gripe. Apelujemo na naše građane da se disciplinovano pridržavaju uputa i instrukcija koje dobivaju od nadležih organa. Mi činimo sve da što efektivnije preveniramo ovaj virus i najbolja podrška koju nam građani mogu dati u tome je njihovo savjesno postupanje i odgovoran pristup.

Mjesta za paniku nema, ali je važno da poštujemo pravila i posljedice će svakako biti minimalne. Zahvaljujem Islamskoj zajednici i muftiji hafizu Kudiću što i na ovakav način brinu i pružaju nam punu podršku u ovome što radimo." - istakla je ministrica Ćemalović.

Ona je posebno apelovala na veliki broj naših građana koji su trenutno na privremenom radu u Hrvatskoj i Sloveniji, a koji svakog vikenda dolaze svojoj porodici da se ipak suzdrže od dolaska kako ne bi prenijeli potencijalni virus na svoju porodicu, djecu i cijelu zajednicu.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić se zahvalio ministrici Ćemalović na dolasku i na korisnim informacijama koje je podijelila. Muftija je, također, ministricu obavijestio o koracima koje je poduzela Islamska zajednica u suzbijanju korona virusa pri tome pozivajući svoje džematlije i vjernike na krajnji oprez i poštivanje uputa izdanih od strane nadležnih državnih institucija.
"

Obavijestio sam ministricu o tome da smo apelovali na naše džematlije da se pridržavaju Instrukcije koju je izdao Reisu-l-ulema i koje preporučuju državne institucije.

Izvršena je dezinfekicija velikog broja džamija i u stalnom smo kontaktu sa našim imamima i pratimo situaciju sa posebnom pažnjom. Kao što je to i do sada bilo i ubuduće će Islamska zajednica reagovati odgovorno i u interesu naših džematlija i svih građana naše domovine i naših ljudi u dijaspori." - istakao je muftija Kudić

S obzirom da je Unsko-sanski kanton suočen i sa prilivom velikog broja migranata, krizni štab USK je izdao i nekoliko mjera kada je ova populacija u pitanju. Radi se prije svega o obavezi njihovog boravka unutar kampova i zabrana njihovog izlaska izvan granica kampova, hitno izmještanje migranata iz prostorija koje nezakonito koriste kao što su napuštene kuće i otvorena mjesta gdje se okupljaju, zabrana korištenja privatnog smještaja za migrante i zabrana transporta migranata putem talgo voza, taksi prijevoza i autobusnim linijama.

Kada je u pitanju veća posvećenost ovom problemu, pored kantonalnog civilnog štaba ministrica Ćemalović je pohvalila krizni štab Grada Cazina, koji je u proteklom periodu mobilizirao sve svoje službe, mjesne zajednice i veliki broj stanovništva, te su poduzeli važne korake u suzbijanju ovog virusa.


Kao i u ostatku naše domovine, u Unsko-sanskom kantonu je obustavljena nastava u svim osnovnim i srednjim školama, te fakultetima, medresi i mektebima. U pripremi je karantin u Bihaću, a trenutno je glavni problem sa kojim se susreću medicinski radnici nedostatak repromaterijala koji se koristi za zaštitu od infekcije.