Muftija Kudić upriličio prijem za hafiza doc. dr. Rifeta Šahinovića i njegovu porodicu

Bihać
Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u svom uredu u Bihaću primio hafiza doc. dr. Rifeta Šahinovića, njegovu suprugu i dvije kćerke.

Ovaj prijem je upriličen povodom završetka hifza i proučenog cijelog Kur'ana napamet pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ, a što je okončano 23.3.2020. godine. Zbog pandemije koronavirusa ovaj prijem se nije desio ranije, ali je svakako poseban događaj i uvijek je aktuelan.

U svom pozdravnom obraćanju muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je evocirao uspomene na dane kada je preslušavao dr. Rifeta Šahinovića i na svoj ponos što je ipak u ovim godinama postao hafiz Kur'ana Časnog i što je uvaženi muftija upravo bio muhaffiz novom hafizu Kur'ana.

„Ovaj današnji prijem je za mene poseban događaj, jer sam sretan da je Krajina dobila hafiza koji pored hafiske nosi i ovu naučnu titulu doktora nauka. Radi se o jednom vrsnom intelektualcu, vještom vaizu i kvalitetnom naučniku. Pored toga što se radi o mom prijatelju i nekadašnjem radnom kolegi iz medrese, nas veže također i veza Kur'ana, jer sam počastvovan što sam jedan izvjesni period preslušavao i pratio učenje hafiza Šahinovića.“

Doc. dr. Rifet Šahinović se zahvalio muftiji Kudiću istakavši da je ovaj prijem za njega dvostruka radost; da ga je primio muftija i da ga je primio njegov muhaffiz – mentor pri učenju Kur'ana napamet.

Image
Bihać

„Ako bi došao u fazu da biram koja mi je do sada titula najdraža, to bi svakako bila titula hafiza Kur'ana Časnog. U procesu sticanja bilo koje nauke moraju se ispoštovati pravila ponašanja, a kada je u pitanju učenje Kur'ana napamet, tu svakako važe posebna pravila discipline, samoodricanja i potpune posvećenosti Kur'anu. „

Profesor Šahinović ističe koliko mu hafiz Kur'ana pomaže u naučnom promišljanju i naučnom putu, te zbog čega je hifz Kur'ana važan za njega lično i zbog čega se odlučio da to pred Komisijom i ozvaniči.

„Vrlo je važno da sve u životu što radimo konsultujemo Kur'an, tj. stav Kur'ana i po tome se ravnamo. U naučnom smislu također. Mogu doći do bilo koje spoznaje ili bilo kakvog mišljenja, ali ako ga ne uporedimo sa kur'anskim stavom on je manjkav, a kako ću ga usporediti ako ne poznajem Kur'an?! Prevažno je učiti i izučavati Kur'an, ali sa druge strane i primjenjivati Kur'anska načela. Činom proglašenja u hafiza moja veza sa Kur'anom tek počinje. Ja sam ozvaničio hifz Kur'ana i zbog toga da se Bogu Dragom zakunem da ću stalno biti u komunikaciji s Njim preko svakodnevnog učenja Kur'ana Časnog.“ – istakao je doc. dr. Rifet Šahinović.

Image
Bihać

Porodica je stajala iza njega

Supruga Nejra Šahinović ističe svoj ponos i zadovoljstvo što je nju Gospodar počastio da bude supruga hafiza Kur'ana Časnog, ali da je to put gdje porodica podnece velik teret odricanja i odsustva bitnog člana porodice.

„Zahvalna sam Gospodaru što me je počastio da budem supruga hafiza Rifeta Šahinovića. Njegove moralne, ljudske i vjerske kvalitete svakim danom iznova proživljavam. Onaj koji živi sa osobom koja uči Kur'an napamet treba da se pripremi na velika odricanja, na brojne obaveze i da uloži mnogo truda. Pored toga, osoba koja uči Kur'an napamet se mora doslovno izgubiti jedan izvjesni period, što je našeg najmlađeg sina koji sada ima osam godina natjeralo da jedne prilike pita: Da li babo živi i dalje s nama? Međutim, kada znamo da je to zbog plemenitih i viših ciljeva, onda su to sve slatka odricanja i draga žrtvovanja.“ – poručuje hafizova supruga Nejra Šahinović.

Kćerke na pragu polaganja hifza

Ono što je specifično za ovu porodicu jeste da su i njihove dvije kćerke Selma i Lamija na putu da postanu hafize.

Kćerka Selma je pri samom kraju hifza, završila je medresu i trenutno je student Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i pored bosanskog i engleskog aktivno i tečno govori arapski i turski jezik.

„Čast je biti kćerka hafiza. U njemu sam vidjela uzora u mnogo čemu, a posebno u učenju hifza. On mi je bio najveći motivator, pored moje majke, da počnem i ja učiti hifz. Prvi razlog zbog kojeg sam se odlučila učiti hifz jeste svakako Allahovo, dž.š., zadovoljstvo i slast kojeg osjeća svako ko uči Božiju riječ napamet.“ – izjavila je Selma Šahinović.

Lamija je prvi razred medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu i do sada je naučila pola Kur'ana napamet.

„Mnogo sam sretna što je moj babo ostvario ovakav jedan uspjeh. On me je prvi podstakao na učenje hifza. Veliko je olakšanje kada u svojoj blizini imate nekoga ko sa posebnom ljubavlju uči Kur'an, što će vas motivirati da se na njega ugledate. Za učenje hifza važno je kvalitetna organizacija vremena, odricanje i podrška. U mom slučaju su to moji roditelji.“ – rekla nam je Lamija.

Pored dvije krasne kćerke, porodica Šahinović je počašćena i sinom Muhamedom koji će, ne sumnjamo, krenuti stopama svojih prethodnika u znanju, lijepom ponašanju i ljubavi prema Kur'anu Časnom.

Image
Bihać